- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америци предвиђају „развод“ од ЕУ

© REUTERS / Ints Kalnins Амерички авион Ф-22 «Раптор» поред застава НАТО и САД
Амерички авион  Ф-22 «Раптор» поред застава  НАТО и САД - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Северноатлантска алијанса преживљава озбиљну кризу и не може да брани западне интересе због Европе која све чешће сарађује са Русијом и Кином, пише амерички лист „Волстрит џурнал“.
Како наводи лист, времена када су се европске земље „раме уз раме“ са САД отворено супротстављале Совјетском Савезу неће се поново вратити, док ће иницијатива лидера ЕУ да сарађују не само са Русијом, већ и са Кином угрожавати амерички утицај у Индо-пацифичком региону. У тексту пише и да мишљење Беле куће има све мањи значај за Француску и Немачку.

„Без обзира на одлучно противљење САД, Немачка је завршила изградњу гасовода ‘Северни ток 2’, учврстивши своју енергетску зависност од Русије и ослабивши опкољену демократију у Украјини. У међувремену, Француска се ујединила са Немачком како би постигла помирљивији став према Русији него што то могу да прихвате САД и већина земаља Централне и Источне Европе“, пише „Волстрит џурнал“.

У чланку се наводи да се позиција европских земаља објашњава жељом да политику воде самостално, полазећи од европских, а не само америчких интереса. Аутор, међутим, инсистира на томе да се улога Европе на светској сцени заснива искључиво на беспоговорној подршци Сједињеним Америчким Државама.
„У случају да је неко изгубио нит, Бруно Ле Мер министар финансија француског председника Емануела Макрона је недавно изјавио: ‘САД желе да се одупру Кини. ЕУ жели да привуче Кину’. Ако лидери две најмоћније државе Европе озбиљно желе да спроводе политику неутралности у борби која расте између САД и Кине, онда је неизбежно да ће то довести до негативних последица за трансатлантске односе“, тврди се у тексту чланка.
Амерички лист се позива на мишљење бившег генералног секретара НАТО-а Андерса Фога Расмусена који је уверен да Европа не може и не би требало да буде балансирајућа снага у односима са земљама које се сматрају противницима Алијансе. Расмусен је жељу Европе да самостално одређује сопствену политику назвао „кратковидим меркантилизмом“ који може да протресе проамерички баланс снага.
Раније је кандидат за канцелара Немачке из Социјалдемократске партије Олаф Шолц позвао Немачку и ЕУ да приступе новој „источној политици“, подсетивши на историјски успех сличне стратегије у време номинације канцелара Вилија Бранта за Нобелову награду за мир коју је добио 1971. године. Такође се Министарство спољних послова Немачке залаже да се ускоро организује Савет Русија-НАТО због обуставе рада руске Мисије при Алијанси, информативног бироа и војне мисије НАТО-а у Москви од 1. новембра.
Таква одлука је донета као одговор на одузимање акредитација за осморо сарадника руске Мисије при Алијанси, као и због обустављања рада сталног представништва при НАТО-у, као и главног војног представника. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је напоменуо да Северноатлантска алијанса није објаснила разлоге због којих је одузела акредитације дипломатама.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
РУСИЈА
Систематско уништавање односа са Москвом: НАТО неосновано протерао руске дипломате
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала