- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Амерички јастребови круже над регионом – али околности нису као деведесетих

CC0 / / Претпоставља се да ће се Аљаска и Тексас први одвојити од Сједињених Америчких Држава...
Претпоставља се да ће се Аљаска и Тексас први одвојити од Сједињених Америчких Држава... - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Колико год амерички јастребови кружили над Балканом, није реално да заврше ствари у региону како желе – околности нису као ‘90-их а и пријатељи Србије и Републике Српске су јачи, оцењују саговорници Спутњика поводом најновијег саопштења Стејт департмента у ком се најављује да ће САД и ЕУ додатно ојачати заједнички ангажман на Западном Балкану.
Оглашавајући се након недавног састанка америчког државног секретара Ентонија Блинкена и високог представника ЕУ Жозепа Бореља, Стејт департмент понавља да је дијалог Београда и Приштине уз посредство ЕУ кључни механизам за свеобухватну нормализацију односа, а последње догађаје на северу Космета тумачи у кључу борбе против корупције и организованог криминала. Поручује и да су САД и ЕУ јединствени у чврстој подршци територијалном интегритету БиХ, изражавајући забринутост због растуће реторике подела.
Колико год нова америчка администрација била офанзивна и колико год хтела да заврши ствари на Балкану, то неће ићи лако, поготову не у БиХ, каже у емисији „Свет са Спутњиком“ Војислав Савић из бањалучког Центра за политичку анализу, који сматра да су чак и на Западу у мање-више прихватили реалност да унитарна БиХ није одржива идеја.
„У саопштењу Стејт департмента не видим ништа много другачије од ранијих ставова у смислу да наглашавају територијални интегритет БиХ и њену сувереност, али сувереност је израубован појам, јер како земља која има високог представника може да буде суверена кад имате страно политичко тело које може да дерогира сваку одлуку коју усвоје легално и легитимно изабрани представници народа“, пита Савић, напомињући да с друге стране Република Српска има инструменте да сачува свој интегритет.

Ово нису деведесете

Полиција је, наиме, остала у саставу Српске а, објашњава бањалучки експерт, кад имате полицију јако тешко може доћи СИПА или неко друго тело неког да хапси.
„ Једини начин да се то поништи јесте да неко са стране делује војно и да укине тај унутрашњи инструмент присиле, а то није реално, колико год амерички јастребови кружили изнад Балкана. Мислим да су они дошли до закључка да је реално да се на нивоу БиХ одрже оружане снаге, СИПА и тужилаштво, а све друге надлежности које су на столу није реално да опстану на нивоу заједничких институција јер, на крају крајева, по Дејтону то припада ентитетима“, уверен је Савић.
Он такође напомиње да се РС се у великој мери ослања на помоћ и подршку Србије и Русије, без чега би била у тешкој ситуацији.
Коментаришући последње поруке из Стејт департмента, политиколог Александар Павић примећује да Америка покушава да врати сат уназад и мисли да овде опет може да успостави контролу као у време униполарног момента, пренебрегавајући да су Русија и Кина значајно ојачале своје позиције у региону.
„Сваким даном Америка је слабија а Кина и Русија јаче а пошто Американци никако да се одуче од тога да играју игру тзв. нулте суме где мора да буде само победника и поражених, желе да поново консолидују овде своје позиције да би спречили уплив својих геополитичких ривала. Али ово није Запад из ‘90-их, мисле да су позвани да свима нама говоре како да живимо а не схватају да су изгубили ауторитет. Говоре о организованом криминалу на твз. Косову, а они су створили ту монструозну нарко државу. Покушај повратка империјалне ароганције из доба једнополарног момента може да буде јако опасан, јер они сматрају да имају право на то и искористиће све полуге. Али морамо да знамо да они не могу да праве једностране војне акције као ‘90-их, а у међувремену и Србија и Српска имају савезнике које тада нису имале“, изричит је Павић.

Америчка петорка за Балкан

Професор др Драган Симеуновић с Факултета политичких наука подсећа да је администрација Џозефа Бајдена определила за Балкан јаку петорку проверених кадрова и људи са искуством на Балкану.
„Они одиста долазе са идеологијом и идејама које су раније имали али ће неминовно морати да редукују те идеје уколико се српска политика постави реално и уколико буде имала помоћ пријатеља на које рачуна. Није тајна да Србија, а пре свега Република Српска рачуна на помоћ Русије. Кина има своје економске интересе, али Русија има војне и геополитичке а мораће да процени да ли хоће да се само тако прича о њој или да то стварно и покаже“, наводи Симеуновић.
Он подсећа да Русија традиционално ужива подршку великог дела Срба, те да је одиграла важну улогу у томе да се спречи да Срби резолуцијом у Савету безбедности буду проглашени за геноцидни народ.
На питање какав је простор да Србија и Срби у новој западној офанзиви на Балкан сачувају своје интересе, Симеуновић каже да је сила наших пријатеља сада много већа.
„Простора има. Покушавамо да одшкринемо врата међународне заједнице која су нам деведесетих била чврсто залупљена. Наша снага није велика али је воља велика. Колико ћемо та врата одшкринути зависи пре свега од наших пријатеља, Русије и Кине, мада ни мале земље не треба потцењивати. Много је малих земаља стало иза Србије, било кроз отпризнавања Косова, али и суседне земље, рецимо Мађарска“, оцењује професор.

Време је да се и Русија укључи у дијалог

Александар Павић сматра да је, након мешања Американаца у преговарачки процес Београда и Приштине, време да се Србија позове да се укључи и Русија, која је више пута рекла да би била спремна да се одазове на тај позив. Он подсећа да се и Кина недавно отворено умешала први пут у питања везана за БиХ тиме што је јасно рекла да не признаје Кристијана Шмита за високог представника.
Русија је у региону активна и по питању гаса, као и кад је реч о наоружавању Србије и зато, уверен је Павић, неће тек тако да дигне руке од свега поготову што нејна подршка Републици Српској никад никад била отворенија.

За Српску добро да све очи буду упрте у БиХ

Кад је реч о приликама у БиХ, Војислав Савић сматра да Српској чак и одговара да дође до интернационализације проблема у тој држави.
„ Сарајеву одговара да проблеми остану у оквирима БиХ и страних дипломата који ће доћи овде и представљати се као свет док РС одговара да што више очију буде упрто у БиХ и да покажу људима: имате Српску, која не жели да буде у оваквој држави, имате Хрвате који не желе да буду у оваквој држави и имате само једна народ који хоће да узме друга два и стави их у казамат који се зове БиХ. Мислим да у данашње свету то није реално да толико много људи изманипулиште да је овде реч о неком српском национализму. Приче о развлашћивању ентитета и нација су бесмислене и мислим да је чак и Запад престао да гаји илузије да је то могуће“, оцењује саговорник Спутњика.
Александар Павић упозорава дотле да, посебно међу Бошњацима и њиховим медијима има гласова који прете силом. С дуге стране, премијеру привремених институција у Приштини Аљбину Куртију практично је речено из Стејт департмента да је у реду што је недавно кренуо с полицијом на север. Све то говори, по мишљењу Павића, да постоји опасност од дестабилизације прилика у региону.
Дестабилизација је кренула још пролетос с именовањем Шмита иако су западне силе знале да Русија и Кина инсистирају да нови високи представник буде именован у Савету безбедности. Затим је, наводи даље, Валентина Инцка инструисано да донесе закон о забрани негирања геноцида. Курти је дотле још у марту рекао да не намерава да испуни Бриселски споразум и од тада није сносио никакве последице.
„То значи да Запад поново охрабрује екстремисте. Зато можемо да очекујемо још јаче ударе а поготову сам забринут за понашање опозиције у Српској која мислим да има амбиције да поново проба неку верзију обојене револуције.Ту се Запад извештио у хибридном ратовању - да не испали ниједан метак него да наши корисни идиоти одраде њихов посао“, истиче Павић
Професор Симеуновић слаже се да је ситуација деликатна, имајући у виду да Запад сматра овај простор својим и упорно показује да не познаје Србе инсистирајући да се определе између њега и Русије – а то није могуће јер су још Немањићи говорили да смо ми „исток западу и запад истоку“.
Гранични прелаз Јариње на северу Косова - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
СРБИЈА
Шта нас чека: „Српско пролеће“ или руска зима за америчку доминацију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала