- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ХДЗ из БиХ: Додик не руши државу

CC0 / Pixabay / Босна и Херцеговина
Босна и Херцеговина  - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик својим потезима не руши државу БиХ, него је само испровоциран Инцковим наметањем Закона о санкционисању негирања наводног геноцида у Сребреници, изјавио је председник Федерације БиХ Маринко Чавара (ХДЗ).
Наводе и да део разлога за овакву ситуацију у држави Чавара види и у томе што Хрвати у БиХ немају свој ентитет.
"Милорад Додик не руши државу, можда су само испровоцирани они који имају ентитет Републику Српску, што мислим да није праведно да један народ добије ентитет и у називу и садржају и по саставу становништва, а да друга два народа буду у ФБиХ у једном ентитету. Мислим да је то требало завршити са три ентитета, пуно би се боље и лакше слагали", изјавио је Чавара у гостовању на Федералној телевизији.
Додао је да у овом тренутку не може подржавати нешто што се ради, што није договор и разговор.
"Да ли је оправдано с Додикове стране, у то не бих улазио. Мислим да треба и Милораду Додику и свим другим политичким актерима пуно више спремности за разговор и договор. Мислим да је јако упитно шта неки мисле да могу направити у овој фази, без разговора и договора, уз неке сулуде потезе које је повлачио високи представник Инцко на самом одласку. Значи, направити такав један потез у којем ћете омогућити да се стално тужакамо и нешто пребиремо. То је нешто што су давно судови пресудили, што је егзактно и мислим да није добро", навео је Чавара.
Оценио је да је Инцково наметање Закона о забрани негирања геноцида, који Република Српска не признаје, направило дар-мар у држави и закључио да високи представник у БиХ није донео скоро ниједну одлуку позитивну и повољну за Хрвате у БиХ.
Погледајте и како је Додик запевао уз хармонику усред Председништва БиХ:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала