- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Услов за приступање Србије ЕУ – признавање хрватског језика“: ХАЗУ послала предлог премијеру

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICЗагреб - обећани град за Украјинце?
Загреб - обећани град за Украјинце? - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Хрватска академија наука и уметности (ХАЗУ) предложила је влади да као један од услова за приступање Србије Европској унији затражи да званични Београд, како наводе, "јавно и недвосмислено призна хрватски језик као посебан и независан стандардни језик и један од службених језика ЕУ", пренела је агенција Хина.
Изјаву о томе је донео Одбор за норму хрватскога стандардног језика ХАЗУ, а прихватила ју је Управа Академије и сада је она службени став ХАЗУ, који је осим медијима достављен и хрватском премијеру Андреју Пленковићу.
Одбор је, наводи се у саопштењу ХАЗУ, изјаву донео "узимајући у обзир чињеницу да културна и јавна тела Србије, као и институције које се финансирају из њеног буџета, учестало већ годинама поричу постојање хрватскога језика и његове историје и присвајају хрватску књижевну баштину, а особито хрватску књижевност Дубровника, образлажући то тезом да су дубровачки писци наводно писали на српском језику".
Одлука је, кажу донета и због чињенице да се у образовном програму у школама Србије хрватски језик наводно "лажно приказује као српски језик који се само назива хрватским именом", пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала