Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Комисија за заштиту конкуренције Србије истражује могуће злоупотребе на тржишту уџбеника

© Fotolia / XyКњиге и уџбеници
Књиге и уџбеници - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Комисија за заштиту конкуренције саопштила је да је покренула поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности против „Клет групе“ коју чине повезана друштава — две издавачке куће „Клет“ и „Фреска“ и привредно Друштво за издавачку делатност „Нови Логос“.
Поступак је покренут, како се наводи у саопштењу, ради утврђивања постојања злоупотребе доминантног положаја, у смислу члана Закона о заштити конкуренције, којима се ограничава конкуренција на тржишту уџбеника за основно образовање у Србији и у њиховим просторијама извршила ненајављене увиђаје.
Комисија је на основу спроведене анализе услова конкуренције на тржишту уџбеника за основно образовање као и других прикупљених података и документације претпоставила да „Клет група“, као групација са значајним тржишним учешћем, од 2014. године спроводи пословне стратегије које одступају од редовних услова конкуренције на тржишту, каже се у саопштењу.
Како додају, то се пре свега односи, на спречавање или отежавање конкурентима да уђу на тржиште, ценовну и рабатну политику и погодности за школе у поступцима одабира уџбеника.
„Стога је претпостављено да су наведена друштва од 2014. нарочито али не искључиво, непосредно или посредно наметала неправичне куповне или продајне цене или друге неправичне услове пословања, ограничавала тржиште и одбијала сарадњу што за последицу има или може имати значајно ограничавање, нарушавање или спречавање конкуренције на тржишту уџбеника за основно образовање, што представља злоупотребу доминантног положаја“, наводи Комисија, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала