- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ рачуна да ће Европа регистровати руску вакцину против ковида

© Sputnik / Алексей МайшевМосковски Кремљ и црква Светог Василија Блаженог
Московски Кремљ и црква Светог Василија Блаженог - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Кремљ очекује да ће руска вакцина против ковида ускоро добити европски сертификат, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Рад на томе је у току (регистрацији руске вакцине у Европи), очекујемо да ће он бити завршен и наша вакцина добити сертификат који је заиста требало да добије, са нашег становишта, одавно“, рекао је портпарол Кремља.
Он је додао да постоје одређена технолошка неслагања у погледу комплетности достављених докумената и информација како би европска агенција регистровала руску вакцину.
Такође је скренуо пажњу на чињеницу да „европска агенција и даље говори о недостатку неких информација“.
„Наше Министарство здравља и друге институције, Руски фонд за директне инвестиције, баве се тиме“, објаснио је Песков. Према његовим речима, „сада се ради искључиво о техничким формалностима“.
„И они ће бити решени“, уверен је портпарол.
Процес међусобног признавања вакцинације против ковида од стране Русије и Европе могао би бити бржи од регистрације вакцине „Спутњик Ве“ у Европској унији, додао је Песков.
„Паралелно са овим у току је процес међусобног признавања вакцинације – то је другачији процес, то су такође преговори које наше Министарство здравља води са Европском унијом. Овде се вероватно може рачунати и на бржу динамику узајамног признавања вакцинације, чина вакцинације, који ће омогућити нашим грађанима да се слободно крећу по Европској унији, они грађани који су овде вакцинисани нашим вакцинама“, објаснио је он.
Раније су медији јавили да би Европска агенција за лекове могла да почне са експертизом руске вакцине против ковида „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у првом тромесечју 2022. године уколико добије потребне податке до краја новембра.
Корона вирус вакцина - Sputnik Србија
„Спутњик Ве“

Руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V), коју производи Научно-истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеја“ у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције, одобрена је у скоро 70 држава са укупном популацијом од преко 3,4 милијарде људи. „Спутњик Ве“ заузима друго место у свету по броју одобрења која су дали владини регулатори.

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала