- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

На Институту Дедиње нова процедура – уграђена мини срчана пумпа

CC0 / Pixabay / Хирурзи
Хирурзи - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Стручњаци Института за кардиоваскуларне болести Дедиње данас су представили нову процедуру уградње мини механичке пумпе пацијентима са тешком срчаном слабошћу, која је први пут урађена у Србији.
Та процедура уз асистенцију чешких стручњака на Институту изведена успешно јуче, а пацијент (51) код ког су, захваљујући новој технологији, компликације сведене на минимуми, већ данас је пуштен на кућно лечење.
Помоћник директора Института за увођење нових технологија и начелник одељења електрофизиологије Дејан Којић објаснио је да се не ради о механичким потпорама срца са којима пацијенти чекају трансплантацију и трајно решење, већ Импела ЦП 5.5 са Смарт ашист технологијом омогућава да се срце одржи неколико сати или дана док се не спроведе одговарајућа интервенција.
„Говоримо о мини срчаној пумпи за коју нам није потребна кардиохирургија, коју пласирају наши интервентни кардиолози у критичним ситуацијама када је пацијент у кардиогеном шоку, када срце не функционише и морталитет ових пацијената је јако висок“, рекао је Којић.
Он је навео да када се постави у леву срчану комору, захваљујући малом мотору уређај пумпа крв у аорту и омогућава да се пацијенту, коме срце не ради, уради процедура.
Радом пумпе се управља споља, додао је Којић, пацијенти којима се уграђује су хоспитализовани и после интервенције она не остаје у телу човека.
Интервентни кардиолог Саша Хинић навео је да је уз асистенцију чешких стручњака на Институту јуче успешно урађена комплексна перкутана коронарна интервенција на главном стаблу пацијента код ког су компликације сведене на минимум, преноси Танјуг.
„Ради се о пацијентима који имају лоше срце, лошу срчану снагу, и такви пацијенти имају јако висок морталитет уколико се инвазивне процедуре раде без подршке овакве пумпе“, рекао је Хинић.
Управник клинике за кардиологију Петар Оташевић каже да нову пумпу могу уградити кардиолози, јер је она довољно мала да се пласира кроз препонску артерију што смањује ризике и повећава преживљавање болесника.
„Са техничког аспекта ово је најновија генерација тих пумпи која је 2019. године добила дозволу за употребу. Новост код ове генерације пумпи јесте да је много лакша контрола протока и неких параметара који нам омогућавају оптимално лечење болесника“, изјавио је Оташевић.
Како је рекао, претходне генерације пумпи су много мање могле да помогну болеснику са око 2,5 литра у минути, што је релативно мало, док најновија помаже срце са 4,6-4,8 литара.
Помоћ пумпе је више него довољна да срце минимално допринесе пумпању крви а да организам и даље буде у добром стању и да добија добру количину крви“, објаснио је Оташевић.
Набавку Импела ЦП катетера је обезбедио Републички фонд за здравствено осигурање и према речима лекара, тренутно има довољно уређаја за почетак извођења интервенције, а они верују да ће их бити довољно за све пацијенте.
Хирургија - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
СРБИЈА
Драматичан апел стручњака: Трансплантације скоро да су стале – разбијмо страх и теорије завере
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала