- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

НАТО: Нећемо размештати у Европи нове нуклеарне ракете, али јачамо снаге на Црном мору

© REUTERS / POOLГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Алијанса не планира да распоређује нове ракете са нуклеарним бојевим главама у Европи, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре након првог дана састанка министара одбране НАТО-а у Бриселу.
„Разговарали смо и о одговору НАТО-а на нове ракетне системе Русије. Нећемо реципрочно одговорити на дестабилизујуће акције Русије и не намеравамо да размештамо нове ракете са нуклеарним бојевим главама“, саопштио је Столтенберг.
Како је објаснио, НАТО ће применити уравнотежен комплекс политичких и војних мера како би одговорио на те претње. То укључује знатно побољшање наше противракетне одбране, јачање НАТО потенцијала конвенционалног наоружања уз помоћ ловаца пете генерације и повећање спремности за нуклеарно обуздавање, додао је он.

Црно море: Појачано присуство НАТО-а због „руске агресије“

Истовремено, Столтенберг је истакао да Алијанса јача спремност за одговор у региону Црног мора, као и да ће је одржавати на високом нивоу.
Како је објаснио, Црно море је од стратешког значаја за НАТО, три земље савезнице су приморске државе – Румунија, Бугарска и Турска, а тамо се налазе и најближи партнери НАТО-а Грузија и Украјина.

„Сведоци смо незаконите анексије Крима, агресивног понашања Русије на Црном мору, због чега смо појачали своје присуство у том региону у ваздуху, на копну и мору. Стално процењујемо шта још можемо да урадимо, делимично појачавајући присуство, али и делимично јачајући нашу способност да брзо распоређујемо снаге, уколико је то потребно. Стога нам је потребна висока спремност наших снага“, констатовао је.

Према речима генералног секретара НАТО-а, Алијанса сматра својим задатком не само одржавање војног присуства у подручју Црног мора, већ и могућност да тамо пребаци додатне снаге, уколико буде потребно.
Такође је саопштио да је НАТО одобрио свеобухватни план заштите Алијансе, не наводећи детаље. Подсећања ради, Ројтерс је раније, позивајући се на америчке дипломате, известио да тај план дефинише деловање НАТО-а у случају великог војног сукоба са Русијом и да укључује могућност борбених дејстава од Балтичког до Црноморског региона.
Војне вежбе НАТО Sea Breeze - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2021
Упозорење Русије: Црно море се претвара у зону опасне конфронтације због НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала