- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Невероватни призори у Јапану: Са морског дна испливали „бродови духова“ после 76 година /видео/

Пратите нас
Чак 24 брода, која су била потопљена током битке за Иво Џиму, у којој су се Американци и Јапанци сукобили у последњим месецима Другог светског рата, испливала су са морског дна на обалу тог јапанског острва.
Узрок изненадне појаве бродских олупина је померање морског тла услед активности вулкана — планине Сурибачи, пише „Дејли мејл“.
На снимцима које је објавила јапанска телевизијска мрежа „АНН“ виде се остаци трупова 24 транспортна брода које су Американци заробили и потом преместили на западни део Иво Џиме да им послуже као основа за формирање луке које на острву тада није било.
Ти јапански бродови су послужили као својеврсни вид одбране од таласа и ветра за америчке бродове са којих су се искрцавали војници, наоружање и опрема.
Деценијама касније, сеизмолошка активност вулкана Сурибачи, који се сматра једним од најактивнијих у Јапану, подигла је морско дно, а самим тиме и бродове.
На острву данас нема становника, али су на њему присутне јапанске снаге које су тамо дошле након што су Американци 1968. вратили острво под управу Токија.
„Чини се да вулканска активност још није завршена, постоји могућност велике ерупције на Иво Џими“, изјавио је за АНН Сетсуја Накада, директор државног Центра за истраживање вулкана.
Иначе, на Иво Џими је до сад забележено најмање 10 ерупција, а последња се догодила 1982. године. Према истраживању Универзитета Орегон, само острво се од 1952. године због вулканске активности издигао за најмање 10 метара, пренео је „Јутарњи лист“.
Вулкан, Јапан - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
СВЕТ
Еруптирао један од највећих вулкана на свету: Подигнут ниво узбуне/видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала