Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Осам деценија од стрељања недужних цивила у Шумарицама: Молебан и Велики школски час /видео, фото/

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICМолебан поводом годишњице од масовног страдања цивила у Шумарицама
Молебан поводом годишњице од масовног страдања цивила у Шумарицама - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Навршава се 80 година од када су немачке окупационе снаге у крагујевачким Шумарицама стрељале око 3.000 недужних цивила, међу којима и око 300 ђака и наставника. Код споменика „Прекинут лет“ традиционално је одржан Велики школски час.
Помену у Шумарицама у Крагујевцу присуствовао је и председник Србије Александар Вучић.
Молебан, помен страдалима, служио је епископ шумадијски Јован са свештенством, а након тога председник Вучић положио је венац код споменика „V3“, подигнутом на месту где су 21. октобра 1941. године немачке окупационе снаге стрељале ђаке и професоре крагујевачке гимназије.
Венце су положили и министри у Влади Србије, представници Скупштине Србије, Војске Србије, верских заједница, Града Крагујевца, СУБНОР-а, као и ученици и професори Прве крагујевачке гимназије.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICВелики школски час у Шумарицама
Велики школски час у Шумарицама - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Велики школски час у Шумарицама
Обележавању су присуствовали министри Бранко Ружић, Небојша Стефановић, Дарија Кисић Тепавчевић, Гордана Чомић, бивши председник Србије Томислав Николић, као и бројни грађани. Такође, били су присутни и амбасадор САД Ентони Годфри, потпредседница Бундестага Клаудија Рот, представници амбасада Пољске, Словачке, Аустрије, Француске, Белорусије, Палестине, Казахстана.
У Србији се 21. октобар обележава као Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.
То је спомен на 21. октобар 1941. године, када су немачке окупационе снаге у Крагујевцу стрељале око 3.000 недужних цивила, међу којима и око 300 ђака и наставника тадашње Мушке гимназије.
Стрељање је било одмазда за погибију десет и рањавање 26 немачких војника у нападу партизана 16. октобра 1941. на Трећи батаљон 749. пешадијског пука Вермахта.
На овај дан се у спомен-комплексу Шумарице традиционално одржава Велики школски час, уз пригодан музичко-сценски програм.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICПредседник Србије Александар Вучић положио венац код споменика у Шумарицама
Председник Србије Александар Вучић положио венац код споменика у Шумарицама - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Председник Србије Александар Вучић положио венац код споменика у Шумарицама
На Великом школском изведена је поема „Црни дан“ Душка Радовића, прва поема наменски написана за ту манифестацију, а која је изведена 1971. године.
Драмски приказ режирао је Драган Јаковљевић, а поему је извело 12 глумаца Књажевачког театра са гостујућим глумцем из Милошем Лазићем, у сарадњи са Крагујевачким театром.
Велики школски час у Шумарицама као комеморација одржава од 1957. године, а од 1961. та манифестација се одржава код Споменика стрељаним ђацима и професорима, који је те године и откривен.
Велики школски час крај споменика стрељаним ђацима и професорима први пут је одржан 1957. године и од тада је у програму учествовало више од 50.000 учесника, написано на десетине поема, оригиналних музичких и књижевних дела.
© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICСпомен-парк „Крагујевачки октобар“ у Шумарицама
Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ у Шумарицама - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Спомен-парк „Крагујевачки октобар“ у Шумарицама
У спомен на жртве стрељања читав простор Шумарица је 1953. године претворен у спомен-парк, а меморијални комплекс обухвата површину од 352 хектара на којој се налази 30 масовни гробница.
У оквиру комплекса налази се 10 споменика који су подигнути на хумкама стрељаних, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала