- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник оптужен за ковид-убиство: Хоће ли оптужбе запечатити политичку судбину Болсонара

© Фото : José Dias/PRЖаир Болсонаро
Жаир Болсонаро - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Након што је у јавност процурио извештај бразилског Сената према, којем би председник Жаир Болсонаро могао бити оптужен за низ кривичних дела, укључујући и убиство, због улоге коју је имао у одговору на пандемију вируса корона у земљи, намеће се питање — да ли ће најновије оптужбе запечатити политичку судбину председника Бразила?
Болсонаро би, како наводе медији који су имали увид у овај обиман извештај, могао да се суочи са више од десет оптужби у вези са одлукама којима је, наводно, допуштено да се вирус корона прошири и усмрти више од 600.000 људи у Бразилу. Поред оптужби за убиства, бразилски лидер би се могао суочити са низом других оптужби, укључујући покушај геноцида над аутохтоним становништвом Бразила, малверзације, нерегуларне употребе јавних средстава, кршења санитарних мера, подстицања на злочин и фалсификовање приватних докумената.

Да ли ће оптужбе запечатити Болсонарову судбину

Према речима бившег амбасадора у више земаља Латинске Америке, проф. др Душана Васића, оптужбе изнете против Болсонара у извештају на коме је истражна комисија радила готово шест месеци, врло су озбиљне и тешке.
„Извештај је сачињен на 1.078 страница и у њему су разне оптужбе, од немара, преко некомпетентности, занемаривања опасности, потцењивања мера против пандемије и одбијања понуда за вакцинацију становништва, до оптужбе за геноцид према индогеном становништву, које је највише настрадало током ове пандемије. Оптужбе се, суштински, своде на следеће – да је било паметнијег и одговорнијег понашања владе, број смртних случајева током пандемије могао је бити мањи за 90 до 150 хиљада. У нацрту извештаја се спомиње 69 особа, укључујући три Болсонарова сина и друге актуелне и бивше званичнике“, наводи Васић.
Како додаје, расправа о овом извештају истражне комисије, на чијем челу је сенатор Ренан Каљерос из Демократске партије Бразила, у среду је почела пред посебном комисијом бразилског Сената.
„Након шест дана расправе одржаће се гласање о овом извештају, а могућа су три исхода — да извештај буде у целости усвојен, одбачен или измењен. Али, како год да то гласање прође, иза тога има још неколико фаза. Прва је да Сенат, који ће после свог одбора расправљати, може одбити тај извештај или ставити вето на њега, а чак и када би Сенат усвојио тај извештај, остаје крајња инстанца у смислу да се извештај упућује главном државном тужиоцу, а ту је реч о особи коју је на ту функцију поставио председник Болсонаро“, објашњава Васић.

Четири препреке

У том смислу, додаје наш саговорник, постоје најмање четири препреке да би овај, несумњиво врло озбиљан извештај, имао свој правни ефекат и исход до нивоа покретања поступка против Болсонара, који би могао водити његовом опозиву са места председника.

„Треба узети у обзир и чињеницу да без обзира на све оно што се дешавало са пандемијом у бројним државама у Европи и свету и на бројне критике изнете на рачун појединих влада, нигде до сада још ниједан политички лидер, државник или министар није оптужен, а још мање изведен на суд. Имајући то у виду, тешко би се могло рећи да ће овај поступак успешно бити спроведен, пре свега због већ наведених препрека које треба прескочити. Верујем да ће оптужбе за геноцид бити уклоњене из извештаја као и још неке, па ће можда остати четири или пет оптужби против Болсонара, око којих ће моћи да се постигне сагласност унутар одбора који ће о њему расправљати. Али, чак и када прође та фаза, тешко да ће у крајњем исходишту тај оптужни предлог стићи до главног тужиоца“, указује бивши амбасадор.

Политички циљ

Чињеница да је истражни комитет био предвођен сенатором Каљересом, који припада центристичкој партији, представља вид снажења утицаја те странке и њену припрему за наредне изборе, примећује Васић.
„Та партија је на изборима који су завршени прошле године добила много веће и јаче позиције, а и сам Болсонаро им је начинио одређене уступке, али они сада ’кокетирају‘ пратећи политичку климу у Бразилу. Зато је моја процена да ова акција против бразилског председника, колико год била утемељена у смислу да би се неке оптужбе можда и могле извести до краја, превасходно има политички циљ — даље умањивање утицаја и позиција самог Болсонара, а тиме и његово дисквалификовање као потенцијалног кандидата на председничким изборима који ће се одржати за годину дана. Наиме, последња истраживања јавног мњења показују да је поверење у њега опало, а само 19 одсто анкетираних га и даље безрезервно подржава.“
Жаир Болсонаро, подвлачи некадашњи амбасадор, никада до сада није имао тако низак рејтинг.
„Иако овај поступак највероватније неће бити довољан да изведе Болсонара пред суд, мислим да ће га сама чињеница да се он води додатно политички компромитовати. Али, председник Бразила и не мора бити доведен пред суд да би повукао потезе који му се могу вратити као бумеранг, па да поступак импичмента против њега буде покренут много брже него што би се могло очекивати. Наравно, друго је питање шта ће бити после избора идуће године и да ли ће можда нека нова влада, у којој за Болсонара неће бити места, наставити тамо где је овај извештај стао. У сваком случају, чекају га тешка времена, а у Латинској Америци јача левица, па сви ови догађаји наговештавају да је Бразил све ближе промени власти.
Председник Бразила Жаир Болсонаро је извештај дочекао са подсмехом, а оптужбе које су у њему изнете је одбацио.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала