- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава: Чланство Украјине у НАТО приморало би Москву на реакцију

© Sputnik / Mikhail Markiv / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и НАТО-а
Заставе Украјине и НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
Улазак Украјине у НАТО био би опасан корак који би приморао Москву да реагује, изјавио је заменик министра спољних послова Русије за Спутњик Андреј Руденко.
Коментаришући изјаву министра одбране САД Лојда Остина који је рекао да треће земље немају право вета на улазак Украјине у НАТО те да Вашингтон подржава Кијев у тој намери, Руденко је подсетио да то није први пут да такав став износе представници чланица Алијансе.

„Ми се ипак не фокусирамо на званичан став, него на конкретне кораке. Сматрамо да би то био изузетно опасан корак који би приморао Русију да реагује на одговарајући начин. С обзиром да се ту ради о преговорима између НАТО-а и Украјине, на њима је да одлуче када је и шта потребно, али смо их ми упозорили да ће сваки корак имати последице. НАТО је упознат са нашим ставом о Украјини“, истакао је Руденко.

Такође се осврнуо на писање листа „Тајмс“ о томе да Велика Британија преговара са Украјином о продаји ракета, истакавши да испоруке оружја Кијеву са Запада могу подстаћи Кијев на провокације у Донбасу.

„Не верујемо да ће војне испоруке Украјини допринети решавању конфликта у Донбасу. Сматрамо да ће то на неки начин подстаћи украјинске власти на могуће провокације против самопроглашене републике“, рекао је Руденко.

Како је истакао, сукоб у Донбасу требало би да се решава разумним вршењем притиска на Украјину да се врати поштовању Минских споразума, а не неким војним начинима подршке.
На самиту НАТО-а у Бриселу у лето 2021. године лидери Алијансе подржали су право Украјине и Грузије да се придруже овом савезу и изјавили да је потребно да наставе реформе, али нису навели временски оквир могућег уласка ових земаља у организација.
Лого Пентагона у сали за брифинге у Арлингтону - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2021
СВЕТ
Пентагон: Врата НАТО-а отворена за Украјину и Грузију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала