- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Систематско уништавање односа са Москвом: НАТО неосновано протерао руске дипломате

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
Пратите нас
НАТО не располаже никаквим чињеницама о наводној злонамерној активности протераних службеника руске дипломатске мисије при организацији, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Морамо да схватимо да је НАТО систематски уништавао односе са Русијом, дајући предност логици Хладног рата. Такође морамо да схватимо да је улога генералног секретара (НАТО-а Јенса) Столтенберга у том процесу значајна. Једноставно не постоје никакве чињенице које сведоче против активности Руса које је НАТО протерао“, написала је Захарова на Телеграму, коментаришући то што је Столтенберг одбио да наведе доказе о наводној обавештајној активности руских дипломата.

Такође је предложила да се генералном секретару Алијансе постави питање колико представника земаља НАТО-а широм света врши обавештајну активност под велом дипломата и новинара.
„Ако сматрате да је то недопустиво – повуците из Русије оперативне обавештајце земаља НАТО-а“, поручила је Захарова.
Раније је Столтенберг саопштио да је одлука о протеривању руских дипломата из Брисела донета на основу обавештајних података, али није навео било какве доказе за оптужбе против Русије.
Подсетимо, представници НАТО-а су потврдили да су одузели акредитације осморици сарадника руске Мисије и наложили Русији да преполови број чланова сталне мисије са 20 на 10. Након тога је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да Москва од 1. новембра обуставља рад свог сталног представништва при НАТО-у, као и главног војног представника. Поред тога, такође од 1. новембра Русија обуставља рад комуникационе војне мисије НАТО у Русији и одузимају се акредитације представницима Алијансе.
Куле московског Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
РУСИЈА
Кремљ о односима са НАТО-ом: За танго је потребно двоје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала