Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасадор Русије: Борба Срба и Руса против ревизије историје и данас траје

© Sputnik / Лола ЂорђевићРуски амабасадор Александар Боцан-Харченко поводом обележавања Дана ослобођења Београда
Руски амабасадор Александар Боцан-Харченко поводом обележавања Дана ослобођења Београда - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Срби и Руси су се кроз историју борили заједно, а та борба траје и данас против ревизије историје, оценио је руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, обраћајући се на манифестацији „Дани слободе“ у Београду.
„Изражавам велику захвалност граду и градоначелнику, на организацији и спровођењу ‘Дана слободе’, веома значајне манифестације која чува сећање на наше заједничке подвиге у Другом светском рату, на хероје који су ратовали и изгубили животе, али добили и утврдили нашу слободу и независност и наше заједничке вредности које су и сада у основи и темељу развоја и Русије и Србије“, рекао је амбасадор Боцан-Харченко.
© Sputnik / Лола ЂорђевићРуски амбасадор Александар Боцан-Харченко
Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко
Говорећи о значају спомен-плоче црвеноармејцима који су погинули у борби за ослобођење Београда у Другом светском рату, Боцан-Харченко је нагласио да широм Србије има пуно места која чувају успомене на хероје.

„Јуче и прекјуче је био такође значајан датум — 80 година од трагедије у Крагујевцу. И то је исто тако веома значајан и важан догађај за наше заједничко сећање. Ми смо се тада борили и сада се боримо против ревизије историје. Ово је веома важан домен, сфера наше сарадње и билатералне и међународне“, прецизирао је амбасадор и додао да постоје датуми у историји који су без разлога мало скрајнути.

„Овогодишњи Дани слободе осврћу се и на 1. новембар, дан ослобођења Београда у Првом светском рату. Мало је заборављена сарадња и подршка тадашње Русије Србији у Првом светском рату. А она је била веома значајна, да не кажем пресудна током свих збивања и борби и победе на крају која је довела до ослобођења Србије и Београда те 1918. године. Живело наше пријатељство и наша сарадња“, закључио је руски амбасадор.
Душан Свилар - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Чувена „Каћуша“ на Тргу Републике /видео/
Концерт Александрова на Тргу Републике у Београду - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
„Дани слободе“ - Солисти руског хора „Александров“ на Тргу Републике у Београду /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала