- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа: Бајден није променио политику према Тајвану

© AP Photo / Andy WongКина САД
Кина САД - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Бела кућа је данас поновила да председник Џозеф Бајден није сигнализирао промену политике САД према Тајвану, када је рекао да ће му Вашингтон притећи у помоћ ако буде нападнут.
„Није дошло до промене; председник није најављивао било какву промену у нашој политици, нити је донео одлуку којом се наша политика мења“, саопштила је портпаролка Беле куће Џен Псаки на конференцији за новинаре, преноси Ројтерс.
Она је напоменула и да је министар одбране Лојд Остин изјавио раније данас да нико не би желео да тензије у Тајванском мореузу прерасту у сукоб и да сигурно председник Бајден није тај који мисли да би то требало да се деси.
САД ће помоћи у одбрани Тајвана и имају обавезу да бране то острво за које Кина тврди да јој припада, изјавио је данас амерички председник Бајден, преноси Танјуг.
„Да, ми имамо обавезу да то учинимо“ рекао је Бајден на питање Си-Ен-Ена да ли ће САД стати у одбрану Тајвана, који се жалио на све већи војни и политички притисак из Пекинга да прихвати кинески суверенитет.
Он је поручио и да људи не треба да брину о војној снази Вашингтона јер „Кина, Русија и остатак света знају да смо најмоћнија војска у историји света“.
Навео је да ће САД наставити да поштују закон, да подржавају одбрану Тајвана, и да се противи било каквим једностраним променама статуса кво.
Тајвански министар одбране је раније овог месеца рекао да су војне тензије између Тајвана и Кине на највишем нивоу у више од 40 година.
Кина, пак, поручује да је Тајван најосетљивије и најважније питање у њеним односима са САД, и осудила је оно што назива „дослухом“ између Вашингтона и Тајпеја.
Кинеска и америчка застава - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
СВЕТ
Блиски рат на Далеком истоку: Кад почиње сукоб Кине и САД око Тајвана? /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала