- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Три сценарија трагедије: Како филмско оружје убија људе на сету

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаПиштољ
Пиштољ - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Реткост је да због паљбе из реплике пиштоља на филмском сету неко изгуби живот. То се десило у петак у инциденту на снимању филма с холивудским глумцем Алеком Болдвином. Српски експерти предочавају да, у начелу, сличне трагедије могу да буду последица три сценарија: немара филмске екипе, намештаљке или у крајњем случају – убиства.
Смртоносни инцидент догодио се током снимања филма „Рђа“ (Rust) у Новом Мексику. Алек Болдвин је из реплике пиштоља, наводно, усмртио директорку фотографије Халину Хачинс и ранио режисера Џоела Соузу. Околности под којима се трагедија догодила још нису разјашњене.
Портпарол холивудске звезде рекао је да је приликом инцидента дошло до „грешке при паљби“ из реплике пиштоља, а из локалне полиције саопштили су да је истрага у току и да је Болдвин разговарао с детективима. На сликама с лица места види се да је глумац сломљен и у сузама.

Трагедија на снимању филма

Иако се на филмским сетовима у иностранству махом користе прави пиштољи у чије шаржере могу да стану прави меци, пре употребе се спроводи изузетно ригорозна безбедносна процедура, како током снимања не би дошло до инцидента.
Пиштољ се не дира пре сцене за коју је потребан. Када тај моменат дође, филмски оружар пред редитељем, глумцем и „сејфтијем“, особом задуженом за безбедност на сету, показује цев и шаржер и констатује да пиштољ у себи има или нема филмских метака. Потом га предаје глумцу и саопштава свима да ће бити пуцања и колико ће метака бити испаљено приликом снимања сцене.
„Не постоји варијанта да прави метак уђе на сет. То је најстроже забрањено. Чак је забрањено да се каже ‘метак’. То су филмски меци. Можда је глумац узео оружје и играо се, јер одакле могућност да глумац упери пиштољ у директорку фотографије? То је незамисливо“, истиче Ана Симоновић, филмски оружар акционе продукције „Фамилија“.
Наша саговорница не искључује ни могућност да је глумцу немила ситуација подметнута:
„Свакако није један човек крив. У пракси не постоји варијанта да се то сасвим случајно догоди. Ово је морало да буде грешка низа људи или нечија директна намера“.
Случај Алека Болдвина подсетио је на трагичну смрт глумца Брендона Лија, сина Бруса Лија, који је такође преминуо након што је устрељен из реплике пиштоља на снимању филма „Врана“ 1993. године. Трагедију је проузроковао неправилно направљен ћорак, а глумчева смрт проглашена је несрећом услед немара.

Србија без инцидената

Утешно је да у Србији такви инциденти не могу да се догоде, јер се на филмским сетовима у нашој земљи користе пиштољи у које не могу да стану прави меци.
„Наши оружари који долазе на сет су већином пуковници и потпуковници војске и жандармерије, људи који су цео живот провели уз оружје и тако нешто не може да се деси. То су људи који су инструктори у руковању оружјем. И страни оружари су већином људи који су имали контакт с оружјем“, предочава Ана Симоновић за „Спутњик“.
Она напомиње да се филмски оружари у Србији суочавају с другачијим проблемом – Закон о оружју и муницији још увек не препознаје филмско наоружање.
„То у пракси значи да, кад понесем оружје на сет, мене може да заустави полиција и одузме ми оружје иако је намењено искључиво за сет, безбедно и поседујем сву потребну документацију. Притом за сваки сет на који носим филмско оружје плаћам Сектору за ванредне ситуације таксу од 100 евра. Надамо се да ће се ситуација променити. Добили смо гаранцију да ће Закон бити усвојен у јануару следеће године“, каже Ана Симоновић.
Према њеним речима, стране продукцијске куће које снимају у Србији сваке године улажу више од три милијарде евра у пројекте, а могле би и више, када би Закон био боље регулисан.
Алек Болдвин - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Трагедија на снимању: Алек Болдвин убио колегиницу и ранио режисера
Нови Мексико - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
СВЕТ
Објављени први снимци са места трагедије на филмском сету
Халина Хачинс - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
СВЕТ
Ко је била жена коју је убио Алек Болдвин?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала