Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Измене Устава Србије: Дачић објавио када ће бити референдум

Пратите нас
Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је на седници Одбора за уставна питања и законодавство, којој је присуствовао и део опозиције, да процедура измена Устава у области правосуђа, укључујући и одржавање референдума, треба да буде завршена до средине фебруара идуће године, односно у овом сазиву скупштине.
Дачић је истакао да је Венецијанска комисија 15. октобра дала позитивно мишљење на уставне амандмане што је, како је рекао, био важан корак за наставак процедуре.
На некој од наредних седница Венецијанске комисије, додао је Дачић, Србија би требало да добије мишљење о Нацрту закона о референдуму.
„Била би катастрофа да процес не завршимо због Закона о референдуму. Морамо да урадимо све да би тај предлог закона о референдуму добио позитивну оцену“, указао је Дачић.
Он је оценио да је темпо којим се иде доста добар, подсетивши да се измене Устава односе само на област правосуђа, а њима се предвиђа да судије и тужиоце више не бира парламент.
Председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић најавила је да ће следећег уторка бити одржана још једна седница одбора на којој ће бити усклађен са препорукама Венецијанске комисије и предлозима које је опозиција изнела на седници.

И део опозиције у расправи о изменама Устава

На седницу одбора у договору са Венецијанском комисијом позвана је и ванпарламентарна опозиција, односно учесници међустраначког дијалога, са и без европарламентараца.
Седници су се одазвали представници Српске радикалне странке, Доста је било, Грађанског демократског форума, Демократа Србије, Здраве Србије.
Заменик председника Српске радикалне странке Александар Шешељ критиковао је што се Устав мења како би се испунила обавеза према међународним организацијама, наводећи да би промена Устава требало да, како је навео, сазри прво у српском друштву.
Упитао је и како се дошло до закључка да ће промене Устава допринети повећању инвестиција у нашу земљу.
Говорећи о томе да се судије више неће бирати у скупштини, Шешељ је казао да избор судија у парламенту гарантује транспарентност, јер се све одвија пред очима јавности.
Одбацио је аргумент да се променом начина избора судија смањује политизација судства, јер, како каже, скупштина је по правилу хетерогена, без обзира на тренутно стање.
Раније данас, лидер Двери Бошко Обрадовић рекао је да неће присуствовати седници, јер се, каже, Двери противе промени Устава у скупштини без опозиције.
Слично је рекао и председник Демократске странке Зоран Лутовац, указујући да се, како је казао, у нелегитимном парламенту не може расправљати о променама Устава, пренео је Танјуг.
Устав Србије - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 12.09.2021
СРБИЈА
Измене Устава Србије: Пет великих промена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала