- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јапан подигао ловце због руског и кинеског хеликоптера

© Sputnik / Лола Ђорђевић Застава Јапана
Застава Јапана - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Ратно ваздухопловство Јапана подигло је ловце због узлетања руских и кинеских хеликоптера са војних бродова, изјавио је заменик главног секретара кабинета јапанског премијера Јошихико Исозаки.
Како у Токију наводе, авиони су летели на око 50-100 километара од јапанског острва Сумису (острво архипелага Смит) након што је по један брод Ратне морнарице Русије и Ратне морнарице Кине прошао кроз Шангајски мореуз, док су се још пет руских и кинеских бродова приблизили источној страни острва Хоншу.

„Јуче, 21. октобра, бродови су прошли између острва Сумису и Торисима, архипелага Изу, а затим је у подручју 50-100 километара југозападно од острва Сумису са кинеског и руског брода полетео по један хеликоптер“, саопштио је Исозаки.

Као одговор на то подигнути су јапански ловци. Представник владе је додао да Токио „са великом пажњом прати кинеске и руске војне бродове у близини својих територија и предузима све мере како би осигурао безбедност морског и ваздушног простора. Нећу говорити о циљевима због којих пролазе кинески и руски бродови“.
Заједничке руско-кинеске војне вежбе „Поморска сарадња 2021“ одржане су 14-18. октобра у Јапанском мору, саопштила је прес служба Источног војног округа Пацифичке флоте Русије. Одржано је више од 20 различитих вежби, а морнари су радили на заједничким тактикама маневрисања и на организацији комуникације.
Раније је Министарство одбране Јапана изјавило да је пролазак бродова Ратне морнарице Русије и Ратне морнарице Кине потпуно у складу са међународним нормама и да није било нарушавања граница.
Бродови Црноморске флоте Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
РУСИЈА
Јапан: Пратимо руске и кинеске бродове
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала