Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ковид пропусница и ако имате антитела: Брнабићева објаснила ново правило

© REUTERS / REUTERS TVКовид пропуснице на апликацији мобилног телефона
Ковид пропуснице на апликацији мобилног телефона - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Ковид пропусницу моћи ће да добију и људи који имају довољну количину антитела на вирус корона, ако то утврде у Институту за примену нуклеарне енергије Србије, рекла је премијерка Ана Брнабић.
Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће се током викенда разјаснити који су антигенски тестови из приватних лабораторија валидни, као и да је Влада на седници у четвртак одлучила да ковид сертификати буду уредни и ако грађани имају довољну количину антитела, што ће такође морати да буде доказано тестирањем.

Антитела и антигенски тестови

Брнабић је на састанку са министром здравља, министром унутрашњих послова, представницима министарства правде и Безбедносно информативне агенције, разговарала о новим мерама које је донео Републички кризни штаб, а које се односе на увођење ковид пропусница за све угоститељске објекте у затвореном простору, чије важење почиње од понедељка увече.
„Током викенда ћемо разговарати још око неколико отворених питања, а једно од њих су и антигенски тестови код приватних лабораторија, зато што поједине приватне лабораторије користе и неке антигенске тестове који нису у складу са стандардима Европске уније. Тако да морамо да ограничимо да сви ковид сертификати који буду издати, буду у складу са ЕУ сертификатима“, рекла је премијерка.
Ковид пропуснице важиће искључиво после 22 сата у угоститељским објектима, а оне значе потврда о примању друге, односно треће дозе вакцине.
За другу, она не сме да буде старија од седам месеци од примања, што значи да ако нисте примили трећу дозу седам месеци после друге, неће вам бити валидан ковид сертификат.
Потом, негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, уколико не желите да се вакцинишите а желите да боравите у угоститељском објекту након 22 сата, негативан антигенски тест чија валидност је ограничена на 48 часова, као и потврда да сте прележали вирус корона у претходних 7 месеци. Ту је и једна новина - довољна количина антитела.
„Јуче смо на седници Владе донели одлуку да валидни буду и они ковид сертификати који ће приказати да имате довољну количину антитела, што ће грађани моћи да утврде само у лабораторији ИНЕП-а (Институт за примену нуклеарне енергије Србије)“, објаснила је председница Владе.
Током викенда ће Владина Канцеларија за информационе технологије и Е-управу имати састанак са свим надлежним институцијама које су укључене у овај систем, како би се тачно знало како да проверавају валидност Кју-ар кодова, да од понедељка све буде спремно за потпуну примену.

Изрицање казни

„Трудићемо се заиста да обезбедимо да немамо фалсификовање пропусница, да Министарство унутрашњих послова пружи подршку Комуналној милицији и инспекцијским службама, уколико постоје било какви проблеми. Као и да Министарство правде и правосудни органи и правобранилаштво буде ту за брзо изрицање казни, како би сви видели да заиста и мислимо то што кажемо“, додала је.
Председница Владе, Ана Брнабић, додала је и да је приметно мало повећање интересовања за вакцинацију код грађана, последњих дана, пренео је Танјуг.
Ресторан „Руски цар“ у Београду - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
СРБИЈА
Контрола ковид пропусница почиње од суботе, новчано кажњавање од понедељка
Београд - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
СРБИЈА
Протест у Београду због одлуке о ковид пропусницама
Потврда о примљеној вакцини - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
СРБИЈА
Спутњик открива: Како ће се примењивати ковид пропуснице које се уводе у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала