- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мисија ММФ-а изнела оцену о економији Србије

© AFP 2023Аранжман предвиђа и подизање раста, конкурентности и стварања здравог економског амбијента
Аранжман предвиђа и подизање раста, конкурентности и стварања здравог економског амбијента - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Мисија Међународног монетарног фонда оценила је, на крају посете нашој земљи, да се привреда Србије одлично носи са изазовима које је наметнула пандемија ковида 19 и да је у току снажан привредни опоравак, подржан значајним мерама власти, саопштила је Народна банка Србије.
У току је снажан економски опоравак који је омогућен правовременим и обимним мерама монетарне и фискалне политике, због чега ММФ процењује раст БДП-а Србије од 6,5 одсто ове године, а затим и наставак високог раста од 4,5 одсто у 2022. години, оцењено је на завршном састанку делегације Републике Србије с мисијом ММФ-а у оквиру првог разматрања резултата договореног економског програма подржаног нефинансијским Инструментом за координацију политике.

Привредни раст ове године могао би да премаши 6,5 одсто

„Србија је међу ретким земљама које су преткризни ниво бруто домаћег производа достигле већ почетком ове године, при чему бржи од очекиваног раст економске активности указује на то да би реални привредни раст ове године могао да премаши 6,5 одсто. Томе је, као што је и Мисија ММФ-а оценила, допринело и то што смо, делујући правовремено и свеобухватно, сачували нашу економију и радна места, чувајући тиме и поверење наших грађана и привреде да ћемо наставити да обезбеђујемо макроекономску и финансијску стабилност у свим условима“, рекла је тим поводом гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.
Како је наведено, током двонедељних разговора размотрена су актуелна и пројектована фискална, монетарна и укупна макроекономска кретања, као и реализација утврђених циљева економског програма.
Мисија ММФ-а оценила је и да је актуелно кретање инфлације под утицајем привремених фактора, пре свега ниске базе из прошле године, као и глобалних кретања која утичу на цене енергената и цена непрерађене хране.
Очекују да ће се, као и у другим земљама, инфлација још неколико месеци кретати на сличним нивоима, након чега ће се, током 2022. године, вратити у циљани коридор.
Мисија оцењује да је на оваква кретања која су присутна у великом броју земаља, НБС реаговала адекватно пооштравајући монетарне услове повећањем просечне репо стопе унутар коридора каматних стопа, не мењајући притом референтну каматну стопу.
Констатује се и да је базна инфлација у Србији релативно стабилна, што указује да су инфлаторни притисци привременог карактера.

Даље смањене дефицита, курс динара стабилан

Пројектовано је и даље смањење дефицита текућег рачуна на око четири одсто БДП-а ове године, уз задржавање његове потпуне покривености нето приливом страних директних инвестиција. Оцењено је и да је банкарски сектор остао стабилан, добро капитализован и ликвидан.
Такође, закључује се и да је курс динара остао стабилан.
„Пажљиво одмеравамо реакцију монетарне политике на привремено вишу инфлацију. Предузели смо прве кораке ка пооштравању монетарних услова, и настављамо да пратимо и оцењујемо сва кретања. Уз то, кретање међугодишње базне инфлације у доњој половини циљаног распона током целе године, које се дугује и очуваној стабилности девизног курса, такође указује на привременост актуелних фактора инфлације“, истакла је гувернерка.
Мисија оцењује и да су током 2021. забележени одлични фискални резултати и по том основу ћемо имати за два процентна поена нижи дефицит у односу на претходно планирани.
Овакав резултат подржан је знатно већим пореским приходима захваљујући снажној економској активности, а одлично је и то што ће део већих прихода бити искоришћен за финансирање инвестиција.
Мисија оцењује и да Србија наставља са структурним реформама, као и да неке важне реформе тек предстоје попут развоја тржишта капитала у циљу додатне подршке домаћим инвестицијама.
„НБС наставља да води предвидиву и кредибилну монетарну политику са циљем очувања ценовне и финансијске стабилности, уз подршку економском расту чије смо пројекције на средњи рок повећали. Уз динамичан привредни раст и у наредном периоду, наши грађани и привреда могу да очекују креирање нових радних места и подстицајан пословни амбијент, као важне основе за одржив и снажан привредни раст и развој, и уз даљи раст животног стандарда наших грађана“, закључила је гувернерка Јоргованка Табаковић, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала