- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Надлежности ЕУ нису безграничне“: Пољски премијер одговорио на оптужбе из Брисела

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПољски премијер Матеуш Моравјецки
Пољски премијер Матеуш Моравјецки - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Европска унија има велике надлежности, али оне нису безграничне и Унија може да функционише само у оквиру додељених надлежности, рекао је пољски премијер Матеуш Моравјецки.
Пољска нема проблема са владавином права, али неке чланице Европске уније не разумеју реформе правосуђа у нашој земљи, поручио је Моравјецки на конференцији за новинаре у Бриселу, након самита Европског савета на којем се разговарало о привржености Пољске владавини права, преноси Ројтерс.
Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен саопштила је данас да ће се разговори Брисела са Варшавом о владавини права у тој земљи наставити кроз дијалог, али уз законску одговорност и конкретне акције.
„Фундаментални стуб владавине права је независност правосуђа, а то је суштина расправе о Пољској. Још је дуг пут пред нама. Он ће бити комбинација дијалога, законске одговорности и конкретних акција како би се поново успоставила независност правосуђа“, поручила је Лајен.
Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је данас новинарима у Бриселу да по њој постоји питање независности судства, али исто тако и фундаментално питање којим путем иде Европска унија, и шта би требало да буде надлежност ЕУ, а чиме би требало да се баве државе појединачно.
Она је додала да уколико се погледа пољска историја, постаје врло јасно да питање дефинисања националног идентитета ту игра велику улогу и да је она историјски другачија у односу на земље које су имале демократију одмах после Другог светског рата.
Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас да Европа чека конкретне потезе Пољске у решавању тренутног спора са Европском унијом око независности пољског правосуђа.
Почетком месеца пољски Уставни суд пресудио је да су поједини чланови повеље Европске уније неуставни у тој земљи, чиме је оспорено кључно начело европских интеграција, а ЕУ је оптужила пољску владу за политизацију пољских судова, укључујући и Уставни суд, пренео је Танјуг.
Матеуш Моравјецки - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
СВЕТ
Премијер Пољске: Нећемо поклекнути пред уценама ЕУ
Премијер Пољске Матеуш Моравјецки пре самита ЕУ у Софији - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2021
СВЕТ
„Уцене, удар на суверенитет и наднационална ЕУ држава“: Пољски премијер оштро узвратио Бриселу
Немачка канцеларка Ангела Меркел - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
СВЕТ
Меркелова послала две важне поруке земљама ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала