- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Па шта хоћете? Хоћемо да нећемо“: Директор СЗО каже да оно што види у Србији подсећа на шалу

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПунктови за вакцинацију на Београдском сајму
Пунктови за вакцинацију на Београдском сајму - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Маријан Ивануша каже за РТС да је делта сој коронавируса толико заразан да се од њега нико не може сакрити.
Маријан Ивануша је, говорећи за Дневник РТС-а, рекао да је ситуција са коронавирусом у Србији тешка.
Додаје да увођење мера, тј. ковид пропусница у Србији даје поруку да ковид 19 постаје изузетно велики проблем који може да се погорша.
"Србија је међу првих пет држава у европском региону са највећим бројем оболелих. Прошле године знали смо бар једну заражену особу, сада знамо више од једне особе која је умрла због ковида. Знамо да вакцинисани ако се случајно заразе мање шире вирус. Вакцинација може да преокрене ток епидемије", напомиње Ивануша.
Ефекат увођења ковид мера ће, према његовим речима, моћи да се види у току неколико недеља.
"Ниједна мера није 100 посто учинковита зато је потребно комбиновати различите мере и поред те мере позвао бих људе да избегавају гужву, да не иду у клубове, да одржавају дистанцу, носе маске и перу руке, да остану код куће, да се изолују ако су имали контакт, да буду у карантину", поручио је директор канцеларије СЗО у Србији.
Каже и да је Словенија међу десет водећих држава у Европи по броју заражених. Ситуација је лоша, људи се понашају како се понашају, наводи Ивануша.
"Мене све подсећа на шалу коју сам видео у Србији – хоћете ли вакцину? Нећемо. Хоћете ли мерe? Нећемо. Хоћете ли ковид? Нећемо. Па шта хоћете? Хоћемо да нећемо", наводи Ивануша.
Додаје да још нема података да се делта плус сој брже шири и да узрокује тежу болест од обичног делта соја. Свакако се, додаје, делта сој шири брже од алфа соја.
"Очекујемо да ће невакцинисане вирус да пронађе током ове зиме. Тешко ће се било ко сакрити од вируса. Код многих може узроковати тешку болест", каже Ивануша додајући да је тренутни талас кренуо код активне млађе популације и раширио.
Директор канцеларије СЗО у Србији напомиње да алтернативе вакцинације нема.
"Делта је толико заразан да се од њега не можемо крити. При или касније сви ће бити у контакту са вирусом, неки ће оболети и може бити тешког облика болести. Вакцина нам је једини спас, то важи и за богате и за сиромашне државе. Недовољно је вакцинисаних у неким државама, то их ставља у велики ризик за озбиљне епидемије, здравствени сектор не може да збрине тако много пацијената", наглашава Ивануша.
СРБИЈА
Вирусом корона у последња 24 сата у Србији заражено 7.745 особа, преминуло 58
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала