- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорава: НАТО намерава да претвори Црно море у арену сукоба – то је опасно

© AP Photo / Dmitry LovetskyМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
НАТО иде ка томе да и Црно море претвори у арену конфронтације, што је изузетно опасан пут, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко за телевизију „Русија 24“.
„Сада су се окренули црноморском региону. Примећујемо повећану активност на територији Бугарске и Румуније и иду ка томе да након што су Балтичко море већ претворили у арену војног супарништва, и Црно море претворе у арену војне конфронтације. То је изузетно опасан пут који носи опасност од ризика избијања војних инцидената“, констатовао је заменик шефа руске дипломатије.
Како је рекао, Русија је била спремна да сарађује са НАТО-ом када је реч о деескалацији на Балтику, али је Алијанса одбила.
Такође је додао да НАТО повећава војну активност на граници са Русијом, укључивањем стратешке компоненте.
„Примећујемо доследно јачање војног потенцијала НАТО-а на нашим границама. Не само да се ради о повећаној војној активности, великом броју војних вежби у које се сада укључује стратешка компонента, него и о уређењу инфраструктуре, аеродрома, складишта, о распоређивању технике за појачање, лучке инфраструктуре. Све то ствара нову војну реалност на Земљи која се формира по шемама Хладног рата са којих су шефови НАТО-а отресли прашину“, рекао је Грушко.
Истовремено је упозорио да такви поступци НАТО-а приморају Москву да предузима одговарајуће мере у циљу осигуравања војне безбедности и стабилности земље.

Нормална комуникација – немогућа

Нормална дипломатска комуникација у условима непријатељских корака које је НАТО предузео против Русије сада је немогућа, констатовао је дипломата, истакавши да је НАТО циљано уништавао све контакте и могућности сарадње са Русијом.
„У овом моменту нема практично никаквих позитивних елемената у односима са Алијансом“, истакао је дипломата.
Према његовим речима, тешко је да се погорша нешто што данас фактички не постоји, али је Алијанса успела у томе, када је реч о односима са Москвом.

Неприхватљиво пребацивање кривице

Лидери земаља-чланица НАТО-а, према речима Грушка, требало би да буду свесни своје одговорности за погоршање односа са Русијом.
„Обратили смо пажњу на то да многи државници НАТО земаља покушавају да на неки начин оправдају поступке Алијансе у тој ситуацији, покушавају да пребаце кривицу на нас. Чврсто верујемо да су људи који су доносили одлуку, а одлука не може да буде донета без консензуса у НАТО-у, били свесни одговорности за штету коју су нанели. У таквим условима не прихватамо никакве аргументе који би им омогућили да кривицу за погоршање односа са Алијансом пребаце на плећа Русије“, истакао је руски дипломата.
Према његовим речима, одржаваће се канали дијалога са НАТО-ом о европској безбедности.
„У сваком случају дијалог ће бити изграђен. Већ сам говорио да ћемо одржавати нормалне контакте са свим престоницама НАТО земаља. Јасно је да европска безбедност као општа тема неће нестати из суштинског дела наших политичких контаката“, прецизирао је Грушко.
Амерички тенкови М1А1 Абрамс на војној вежби снага НАТО-а у Европи - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
РУСИЈА
Немачка позвала НАТО да запрети Русији оружјем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала