- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Руска вакцина „Спутњик Ве“ произведена у Србији од данас у употреби

© Sputnik / Лола ЂорђевићРуска вакцина „Спутњик Ве“
Руска вакцина „Спутњик Ве“ - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V), произведене на Институту „Торлак“ у Београду, добиле су дозволу за употребу од националног регулатора Агенције за лекове и медицинска средства, потврдио је министар у Влади Србије Ненад Поповић.
„То значи да ће вакцине ‘Спутњик Ве’ мејд ин Србија од данас почети да се користе на вакциналним пунктовима широм Србије“, рекао је за Танјуг Поповић, који је и председник Међувладиног комитета за сарадњу са Русијом.
Он је истакао да је до сада на „Торлаку“ произведено близу 1,5 милиона доза вакцина „Спутњик Ве“, а да ће до краја године бити произведено најмање четири милиона доза.
„Када надлежни органи процене да у Србији имамо довољно руске вакцине за сопствене потребе, државно руководство, на челу са председником Вучићем, донеће одлуку о извозу вакцине ‘Спутњик Ве’ ван граница наше земље. Србија је данас довољно снажна да помаже другим земљама у окружењу и Европи“, рекао је Поповић.
Он је подсетио да је производња вакцине „Спутњик Ве“ на Институту „Торлак“ започела у јуну ове године, када су председници Александар Вучић и Владимир Путин, заједнички означили почетак производње у Србији.
Србија је, додаје, прва и једина земља у Европи која производи вакцину „Спутњик Ве“.
„Захвални смо нашим руским пријатељима на спремности да са нама поделе знање и технологије неопходне за производњу ове вакцине. Оно што је за друге земље строго чувана тајна, Русија је са нама била спремна да подели када нам је то било најпотребније. Тако то раде прави пријатељи и ми им то никада нећемо заборавити“, рекао је Поповић.
Подсетимо, директорка Института за онкологију и радиологију Србије др Даница Грујичић данас ће прва примити вакцину „Спутњик Ве“ произведену у Србији.
Ампуле са вакцином против ковида Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
РУСИЈА
После „Спутњика Ве“ стиже и „Спутњик М“
Вакцина против ковида Спутњик лајт - Sputnik Србија, 1920, 14.10.2021
РУСИЈА
Прва студија у свету: Трећа доза „Спутњика Лајт“ даје снажан имуни одговор
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала