- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Саслушање челника безбједносног сектора Црне Горе у понедјељак у глувој соби /видео/

© Sputnik / Небојша ПоповићПодгорица
Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Чланови Одбора за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе прихватили су иницијативу предсједника тог парламентарног тијела Милана Кнежевића за контролно саслушање челника безбједносног сектора.
Контролно саслушање потпредсједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића, в.д. врховног државног тужиоца Дражена Бурића, главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића, директора Агенције за националну безбједност Дејана Вукшића и шефа специјалног полицијског одјељења Драгана Радоњића поводом актуелних дешавања у безбједносном сектору биће одржано у понедјељак, али без учешћа јавности.
Кнежевић је, образлажући иницијативу, рекао да се плаши да је ових дана и недјеља безбједносна ситуација толико кулминирала да посљедице могу бити несагледиве.
„Морам да искажем забринутост због ћутања одређених институција, али још више због конфузија када се одређене институције огласе“, рекао је он.

АНБ као театар

Додао је да је Агенција за националну безбједност (АНБ), част појединцима, увијек била политизована, али да он као посланик неће дозволити да АНБ постане Црногорско народно позориште или опера.
„Додуше, ми у Црној Гори немамо оперу, али имамо АНБ“, рекао је он.
Кнежевић је казао да када је почетком године откривена афера прислушкивања митрополита, политичара и новинара, није било експресне реакције да се пронађу налогодавци.
Подсетио је да су он и Андрија Мандић пет година били на мјерама тајног надзора и оптужио је бивше челнике АНБ-а да су учествовали у монтажи државног удара 2016. године.
Кнежевић је рекао да нико не реагује када оптужује АНБ за то, као што нијесу реаговали када је Специјално полицијско одјељење оптужио да су учествовали у монтажи доказа постављених у кући полицијског функционера Синише Стојковића и тражио да испитају да ли је то плаћао АНБ.
„Међутим, сада када се открило да је прислушкиван Катнић, сада настаје театар. Овдје свако свакога прислушкује — криминални кланови између себе, и АНБ за потребе кланова и налогодаваца, полиција је прислушкивала АНБ, Војна безбједност прислушкивала полицију. Овдје је проблем што је прислушкивање Миливоја Катнића трајало годинама уназад и он је то вјероватно знао“, рекао је Кнежевић.
Кнежевић је на састанку саопштио да је СДТ јутрос пустио Дејана Перуничића, бившег директора АНБ-а, да се брани са слободе. Кнежевић је казао да би Миливоје Катнић требало да буде предсједник риболовног друштва и да за њега важи правило да кад упеца рибу, пољуби је у главу и пусти....
Он је поручио Катнићу да ће му олакшати у истрази: „Дејан Перуничић је могао да прима налоге само од двојице људи — Мила Ђукановића и Душка Марковића, све остало за њега је боранија“.
Позвао је СДТ да Перуничићу да статус свједока сарадника.

УРА и Демократе размијенили оптужбе

Потпредсјендик УРЕ Милош Конатар поновио је став своје партије да је неопходна промјена Тужилачког савјета.
Потпредсједник Демократа Владимир Мартиновић казао је да је Црној Гори потребан аполитичан и професионалан Тужилачки савјет. Реформе су неопходне, али не можемо да се неко залаже за нови политички Тужилачки савјет, а експертску владу, каже Мартиновић.
И на данашњој сједници размијењене су оптужбе између Конатара, представника УРЕ и Мартиновића, из Демократа.
Данијел Живковић, шеф посланичког клуба ДПС-а је саопштио да је криза у безбједоносном сектору одраз политичке кризе у Црној Гори. Он истиче да премијер Здравко Кривокапић жели да смијени министра полиције Сергеја Секулића и директора Управе Полиције Зорана Брђанина, али му дио власти то не да, мислећи на УРУ, док са друге стране постоје политичке партије из власти које желе да смијене премијера Кривокапића и све то утиче да се дестабилизује безбједоносни сектор.
Потпредсједник Демократа Драган Краповић је, између осталога, казао да су проблеми у безбједодносном сектору сада актуелни што је он под претходном влашћу срастао са организованим криминалом.
Марко Милачић, из Праве Црне Горе, казао је да Перуничић од данас треба да буде под мјерама тајног надзора.
„Ми имамо парадокс, да је Катнић данас пуштањем Перуничића да се брани са слободе постао саучесник у сопственом прислушкивању“, казао је он и позвао Катнића да буде свједок сарадник.
„Сада је угрожен живот, у ужем или ширем смислу, и Дејана Перуничића... Он је данас пуштен јер много зна. Перуничић је данас могао да буде на двије адресе — код Катнића или Мила Ђукановића. Он је код Мила Ђукановића“, рекао је Милачић.
Додао је да је он последњи човјек који би бранио Катнића, али да то сада ради и позвао је парламентарну већину да ургентно изгласају тужилачке законе.
„Позивам Катнића да сада, можда први пут у животу, стисне петљу и ово доведе до краја“, казао је Милачић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала