Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Упозорење лекара: Болнице су пуне заражене деце, постоји само један излаз из ове драме

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаКоронавирус, заштита деце
Коронавирус, заштита деце - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Пратите нас
Кроз амбуланту је од јутрос прошло 33 деце, очигледно је да се овај талас разликује од претходног у брзини преношења код најмлађих, али, што је важније, и због тежине клиничке слике – децу шаљемо на респиратор. Овде само гасимо пожар, морамо да схватимо, једини излаз је вакцинација.
Овако за Спутњик тренутну ситуацију са корона вирусом код најмлађих пацијената у Србији коментарише др Оливера Остојић, руководилац дечје болнице КБЦ „Др Драгиша Мишовић“, која је заправо дечја ковид болница.

Све више заражене деце у болницама

Она каже да се ситуација у претходних годину и по дана не може поредити са данашњом. На срећу, смртност деце је мала, али број заражених је неупоредиво већи у односу на претходне таласе ковида 19.
„Што се тиче тежине болести, такође сада има много више озбиљних упала плућа код деце. О томе говори чињеница да нам је у последње три недеље на респиратор отишло троје деце, тренутно је двоје на респиратору у болници у Тиршовој, троје на Институту за мајку и дете. У претходних годину и по имали смо само двоје деце на респиратору“, каже др Остојић, уз констатацију да је овај податак довољан да се схвати тежина клиничке слике.
Она додаје да у београдску ковид болницу за децу долазе малишани из свих крајева Србије.
Наглашава да не треба заборавити да се највећи број деце лечи амбулантно, али и код куће и да заправо немамо прави увид у то колико је малих пацијената заражено.
© Sputnik / СпутњикКБЦ "Драгиша Мишовић"
КБЦ Драгиша Мишовић - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
КБЦ "Драгиша Мишовић"
„То је, са друге стране и срећа, јер значи да је већина у стању да преброди кризу, али говоримо о здрављу наше деце, да један промил деце има несрећне исходе, то је много. С друге стране, јако је битно да бринемо о њиховом сазревању, расту и развоју у овим условима, мало иду у школу, мало су онлајн, па су затворени, па све Јово наново. То није нормално одрастање, нормалан развоја наше деце. Зато морамо пробати са имунизацијом. Ми немамо више простора за размишљање, већ да радимо оно што можемо, а то је вакцинација, али и мере које су на снази“.

Вакцинација важнија од мера

Упитана да ли верује да ће увођење ковид пропусница побољшати епидемиолошку слику, др Остојић каже да је увођење мера добро, али да неће бити бољитка без имунизације.
„Уосталом, крајње је време да се мере потпуно дисциплиновано спроводе, дакле, мере плус вакцинација, па ако то не упали, онда можемо да кажемо, овај доктор стварно везе нема са животом, где је завршио медицину, као што су неки коментари“.
Руководилац дечје ковид болнице за Спутњик коментарише и вакцинацију деце као „тему за размишљање“. Она подсећа да је вакцинација став Удружења педијатара Србије, јер је то једини начин да се прекине преношење вируса.
© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЖена са дететом испред ковид амбуланте ДЗ Савски венац
Жена са дететом испред ковид амбуланте ДЗ Савски венац - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Жена са дететом испред ковид амбуланте ДЗ Савски венац
„Нема шта ми да се залажемо за вакцину или не, лекари се понашају према инструкцијама, протоколу и прописаним препорукама. Нико од нас нема лични став, ја и не желим да износим свој лични став, на то као лекар, немам право. Наша струка се заснива на науци, на препорукама и доказаним бољицима, било каквог лека, па и вакцине“, истиче овај пулмолог.
Остојићева додаје да је болница у којој ради буквално окована родитељима и децом и каже да ових дана треба имати и разумевање за родитеље који су у паници.

Када се јавити у ковид амбуланту?

Препорука је, додаје, да у ковид амбуланту треба ићи онда када знате да је неко од деце у вртићу или школи позитиван на корону или ако у породицама има позитивних.
„У сваком случају, не треба ићи при благој температури, добром општем стању детета. Треба ићи код лекара као некада, други или трећи дан болести, не треба трчати на трећи сат температуре. Онда имамо и незадовољство што се чекало пет сати. Ако истовремено имамо 100 пацијената, не можемо се посветити неком другом детету коме је то заиста потребно“, каже наша саговорница .
© Sputnik / Александар МилачићДр Остојић каже да се тренутно на респиратору у болницама у Београду налази осморо деце
Респиратор у новој болници на Карабурми. - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
Др Остојић каже да се тренутно на респиратору у болницама у Београду налази осморо деце
Она додаје да ипак свако ко дође на врата КБЦ-а буде и прегледан, уз велике напоре лекара и особља.
На крају разговора за Спутњик др Остојић скреће пажњу на чињеницу да због тога што болница непрекидно улази из таласа у нови талас короне, још нису стигли да оформе пост-ковид амбуланту, истиче да је она неопходна, јер није познато да ли ковид и код деце оставља трајне последице.
„Сви наши пацијенти који су били у болници, који су имали озбиљније клиничке слике, који су излечени од озбиљнијих обостраних пнеумонија, не јављају се, немамо информације да ли има било каквих компликација у овом тренутку. Наравно, свима њима је превентивно саветовано, без физичког напора наредна три месеца, морају и даље да узимају витамине и пробиотике. Три месеца је минимална фаза, требало би и дуже помно пазити на децу“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала