- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози открили остатке средњевековног хипстера /фото/

CC0 / / Средњевековни хипстер – илустрација
Средњевековни хипстер – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Пратите нас
Археолози су у близини града Нордлингена у Немачкој открили остатке богатог ратника који је сахрањен на овим просторима пре 1500 година са коњем, оружјем, маказама и чешљем од слоноваче.
Стручњаци су открили да је мушкарац имао између 40 и 50 година. Умро је у 6. веку нове ере на територији савремене Баварске. Одмах су приметили необичан чешаљ са финим зупцима и исклесаним сликама животиња које су личиле на газеле које беже од предатора, преноси „Дејли мејл“.
Иако се чешљеви често налазе у средњовековним гробовима, такви раскошни предмети у то време били су ретки.
Ископавања су обавили научници из баварске Канцеларије за заштиту споменика. По њиховом мишљењу, ратник је чешљем обликовао косу и браду. Пре хиљаду и по година могао је проћи као хипстер.
Након прегледа предмета, немачки археолози су закључили да је овај човек вероватно био богат и важан. Осим ратника, на истом подручју научници су пронашли и остатке жене која је у тренутку смрти имала између 30 и 40 година. Њен гроб није садржавао ништа мање вредне предмете – накит, прибор за ткање и конзервирана јаја.
Ипак, најзанимљивији артефакт пронађен током ових археолошких радова била је црвена керамичка посуда у медитеранском стилу. Према речима стручњака, очувана је у одличном стању. Највероватније је направљен у Северној Африци, на територији модерног Туниса. На дну посуде приказан је крст, а дуж ивица исклесани су симболи. Стручњаци верују да ове ознаке могу указивати на име власника. Али још увек морају да спроведу низ студија како би тачно утврдили шта овај натпис значи.
Увиђај - Sputnik Србија, 1920, 11.10.2021
СРБИЈА
Права драма у Виминацијуму: Нападнута је Србија — шведски сто са великим богатством за криминалце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала