Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Додик: Српска се развлашћује силом међународног фактора, борићемо се за наша права /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да Република Српска наставља да се бори за своја уставна права, иако се „развлашћује упорном силом међународног фактора“.
Додик је истакао да Српска све своје активности спроводи у складу са Уставом и Дејтонским споразумом.
„Упознао сам председника Србије Александра Вучића са тренутном ситуацијом у БиХ. Ситуација је сложена, Уставни суд БиХ одузима пољопривредно земљиште Српске и чине све да укину статус Републике Српске”, рекао је Додик.
Он је посебно указао на наметање Кристијана Шмита за такозваног високог представника у БиХ
„Нисам спреман да за Српску жртвујем мир, али сам спреман да жртвујем себе за Републику Српску. Имате оне који прозивају неке санкције, иако их ја имам од САД. Никакви сукоби нису потребни, и неће их бити. Високи представник је наметнуо закон, а на то није имао право. Пре неки дан је била седница Судског тужилачког већа. Шест Бошњака је гласало да се смени председник, који је Хрват. Ниједан Србин није гласао. И то желе да ураде у Сарајеву, да преузму контролу и да управљају процесима у БиХ“, додао је Додик и истакао да уставним путем желе да се боре за своја права.
Он је рекао и да подржава пројекат „отворени Балкан“.
„Видимо да се доста жучи просипа на непотребне теме. Ја сам упознао председника Вучића да је РС у немогућој атмосфери притиска дала сагласност да се укину оружане снаге РС. Данашња ситуација је следећа – Устав БиХ не познаје надлежности БиХ за одбрану. Ми ћемо наставити са нашим активностима, ја разговарам са председником о томе, и са неким другим пријатељима ћу разговарати како бисмо дошли до најбољих решења“, рекао је Додик.
Српски члан председништва БиХ је рекао да је спреман да разговара, али да неће дозволити препуштање земљишта и шума централним властима у Сарајеву.
„Хвала председнику Вучићу што ме је саслушао, и слажемо се да мир нема алтернативу. Ми ћемо се политички борбено борити за наша права. Ми ништа не дирамо од Босне и Херцеговине. Али оно што сте отели – или ћемо ми унилатерално вратити, или ћемо другачије разговарати. Пре десет година се појавила Кетрин Ештон у Бањалуци. Тада смо потписали заједничку изјаву, и одгодили референдум. А реформи никаквих није било“, рекао је Додик.
Додао је да се тренутна ситуација није безизлазна, нити ратна, нити ратнохушкачка.
„Ниједном реч ’рат‘ ако то није одбијање могућности нисте могли да чујете од Републике Српске. Али сте сваког дана то могли да чујете из Сарајева. Бакир Изетбеговић је пре 3 и више године рекао кад је посетио фабрике оружја у ФБиХ – којих је остало 9, а у РС су све уништили НАТО и стали – да се производи за извоз и за не дај боже. И сад ја треба да будем наиван! У те фабрике не може да уђе инспекција која је предвиђена законодавством БиХ, не можемо да добијемо извештаје од тога“, навео је Милорад Додик након састанка са председником Србије Александром Вучићем.
„БиХ или ћемо уредити или ће остати потпуно нестабилна земља“, закључио је Додик.
Састанак Милорада Додика и Александра Вучића у Београду - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
СРБИЈА
Састанак Вучића и Додика у Београду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала