- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган неумољив: Амбасадори 10 земаља проглашени за персоне нон грата

© AFP 2023 / ADEM ALTANПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Пратите нас
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган спровео је у дело оно што је најавио пре неколико дана – дао је налог Министарству спољних послова да амбасадоре 10 држава прогласи за персоне нон грата, међу њима и САД, јер су позивали на ослобађање борца за људска права Османа Кавале.
На црној листи су амбасадори: Канаде, Француске, Финске, Данске, Немачке, Холандије, Новог Зеланда, Норвешке, Шведске и САД. Они су раније позвали турске власти да ослободе Кавалу, а Министарство спољних послова их је прво упозорило да су дужни да поштују Бечку конвенцију о дипломатским односима.
„Дао сам налог министру спољних послова да одмах примени мере како би тих 10 амбасадора било проглашено за непожељне особе“, рекао је турски председник.
Осман Кавала је познати турски активиста за људска права, оснивач културне фондације „Anadolu Kültür AŞ“ која подржава, између осталог, пројекте етничких и верских мањина. У фебруару 2020. године турски суд је ослободио Кавалу оптужби за умешаност у покушај свргавања владе током протеста у истанбулском парку Гези 2013. године, али је истог дана тужилаштво у Истанбулу издало нови налог за његово хапшење. Против Кавале су подигнуте нове оптужбе, овог пута за учешће у покушају државног удара у Турској у јулу 2016. године.
Реџеп Тајип Ердоган - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2021
СВЕТ
Ердоган запретио протеривањем амбасадора 10 земаља: Зар је ваш посао да држите лекције Турској?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала