- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кишињев не признаје дуг према „Гаспрому“ и ризикује обуставу испорука гаса

© Sputnik / Александар МилачићМакета пројекта "ТЕ-ТО Панчево"
Макета пројекта ТЕ-ТО Панчево  - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Пратите нас
Компликована ситуација у вези са испорукама гаса Молдавији настала је због кривице тамошњих власти јер нису измирили нагомилани дуг и не признају га, али без тога нема новог уговора а то би последично довело до обуставе испорука гаса, рекао је званични представник „Гаспрома“ Сергеј Купријанов.
„У овом тренутку компликована jе ситуација са испорукама гаса Молдавији. Кривица у потпуности пада на молдавске власти. Ради се о томе да Молдавија није платила већ испоручени гас“, навео је он и додао да се дуг нагомилао.
Дуг износи 433 милиона долара а са каматама то износи 709 милиона долара, навео је Купријанов.
„При томе представници Молдавије из неког разлога не желе да признају нагомилани дуг. Такође, њима се не свиђа цена гаса иако је потпуно јасно и транспарентно како се та цена формира“, истакао је представник руског гасног гиганта.
„Гаспром“ је спреман да продужи уговор о даљим испорукама уз потпуно измирење дуга, наводе у компанији.
„Без обзира на нагомилани дуг молдавска страна се обратила с молбом за продужење уговора за испоруке гаса за октобар и новембар ове године. ‘Гаспром’ излази у сусрет и закључује уговор за октобар и спреман је да га продужи за новембар у случају да молдавска страна у потпуности плати испоруке за септембар и октобар ове године“, објашњава Купријанов.
Уколико не буде у потпуности плаћен испоручен гас и „уколико, као последица тога, не буде потписан нови уговор од 1. децембра ове године, онда ће ‘Гаспром’ обуставити испоруке гаса у Молдавију“, наводи Купријанов.
„Ту нема никакве политике, ‘Гаспром’ је акционарско друштво и не може да послује с губицима, не може да ризикује губитке на име пореских обавеза у буџету РФ. Постоје границе стрпљивости. Молдавија сам изазива кризу“, упозорава Купријанов.
Према његовим речима, у руској компанији не разумеју информације о томе да власти Молдавије намеравају да угасе предузеће „Молдова-гас“ због којег Кишињев дугује „Гаспрому“.
„Испоручену робу треба платити на време“, закључио је Купријанов.
Гас - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
РУСИЈА
Молдавија незадовољна великодушном понудом Русије – могућа потпуна обустава испорука руског гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала