- Sputnik Србија, 1920
ДРУШТВО
Занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, Русије и остатка света

Прелазак школа на онлајн наставу: Огласило се Министарство просвете

© AP Photo / Darko VojinovicПрипремање учионице за долазак ђака
Припремање учионице за долазак ђака - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство просвете саопштило је данас да одлука о онлајн настави, споменута на седници Кризног штаба, није донета и нагласило да би она могла да ступи на снагу у свим школама искључиво ако би кључни параметри показали знатно погоршање ситуације.
Министарство је подсетило да ће се наредне недеље у четири локалне самоуправе у Србији настава за средњошколце одвијати по комбинованом моделу.

Одлука о преласку на онлајн наставу само ако буде знатног погоршања

„Тим за школе сагледао је све показатеље и донео одлуку о увођењу комбинованог модела наставе у средњим школама у четири локалне самоуправе. Евентуална одлука о увођењу онлајн наставе у свим школама на састанку Тима за школе могла би бити донета искључиво у случају да параметри покажу знатно погоршање у свим јединицама локалне самоуправе“, навели су из Министарства просвете.
Из ресорног министарства наводе да је овонедељна анализа показала да је само у 136 (11 одсто) основних школа проценат заражених ученика изнад 1,5 одсто.
У 466 основних школа, односно у 39 одсто није било ниједног зараженог ђака, док је 169 - 14 одсто школа пријавило по један случај, наводи се у саопштењу.
У средњим школама, проценат позитивних ученика већи од 1,5 одсто пријављен је у 85 школа што је 16 одсто средњошколских установа, у 99 (19 одсто) нема заражених ђака док је само по један позитиван у 81 школи.
Наводе и да је министар Бранко Ружић позвао чланове здравственог дела Кризног штаба на следећи састанак Тима за школе, како би заједно сагледали ситуацију и донели одлуку за наредни период.
Деца и запослени највише се заразе ван школа, наводе из Министарства и зато опет моле грађане да се вакцинишу у што већој мери, да се деца изолују при појави било каквих симптома и случајева обољевања у окружењу јер се једино тако омогућава да деца уче у школама.

Важан став здравственог дела Кризног штаба

Додају да Министарство као и увек до сада није само доносило одлуку о школама, већ је пре свега уважавало став здравственог дела Кризног штаба.
„Како свако министарство брине и одговорно је за своју област, тако је и на Министарству просвете да се стара да образовање деци у најизазовнијим околностима буде организовано најбоље могуће и да не буде ускраћено. Са поносом можемо да кажемо да је тако и било у протеклом периоду“, навели су из Министарства и апеловали на све да се суздрже од олаког давања оцена медијима без егзактних података и показатеља.
„Подсећамо да није на Министарству просвете, а ни на Тиму за школе и запосленима у школама да утврђују одговорност родитеља, да ли тестирају децу и изолују их уколико су укућани заражени, већ да обезбеде максималну дисциплину поштовања епидемиолошких мера у школама, прате стање и реагују услед погоршања стања, што и чине“, саопштили су из Министарства.
Управо одлука о подели на групе услед заражавања двоје и више ученика учинила је и да се деца и запослени спасу од већег заражавања, наводе из Министарства.
У Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа - Тим за школе укључени су представници министарства просвете и здравља, епидемиолози и стручњаци Института „Др Милан Јовановић Батут“, у складу са Закључком Кризног штаба.
Од почетка школске године Тим се састајао 11 пута како би разматрао, по потреби консултовао докторе - чланове Кризног штаба и доносио одлуке о евентуалној промени модела наставе на нивоу неке локалне самоуправе ако 10 утврђених параметара покажу да је дошло до погоршања ситуације на нивоу општине или града или школе, саопштава Министарство просвете, преноси Танјуг.
Празна учионица након проглашене пандемије коронавируса - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2021
СРБИЈА
Сазнајемо у кризном штабу: Следећа мера – потпуни прелазак на онлајн наставу
Дигитална настава - Sputnik Србија, 1920, 16.09.2021
СРБИЈА
Ново правило за прелазак на онлајн наставу
Жена са дететом испред ковид амбуланте ДЗ Савски венац - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
ДРУШТВО
Тиодоровић: Деца долазе болесна у школу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала