- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски научници направили нови материјал за заштиту од радијације

© Sputnik / Кирилл Брага / Уђи у базу фотографијаЛаборант у клиничко-дијагностичкој лабораторији поликлинике током анализе крви
Лаборант у клиничко-дијагностичкој лабораторији поликлинике током анализе крви - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Пратите нас
Научници Јужно-Уралског државног института пронашли су алтернативу олову за заштиту од радијације. На основу новог материјала може се направити стакло које ће се употребљавати у гранама индустрије у којима се користи радиоактивно зрачење. Истраживање је објављено у часопису „Оптикал материалс“.
У онкологији се користе зрачења у лечењу малигних тумора. Притом, важно је да се медицинско особље заштити од радијације, као и здрави делови тела пацијента и осетљиви делови опреме. За заштиту се користе екрани, шлемови, и наочаре од специјалног стакла, наводе експерти. Често се у њиховом саставу налази и олово, тежак токсични материјали са којима је тешко и опасно радити, а још је теже уништити их.
На основу хемијског једињења од оксида стронцијума и бора, као и од телур диоксида (SrO–B2O3–TeO2), научници су направили материјал од кога се могу произвести заштитна стакла која не садрже олово.

„Предложили смо нов материјал којим се може заменити олово и показали смо да он ефикасно може да прикаже гама зрачења. Стакла која садрже стронцијум, бор и телур имају и велику густину и ефикасан атомски број који означава ефикасност у спречавању пропуштања штетних зрака. Оксид стронцијума је такође оксид тешког метала и његовим додавањем се повећава дебљина стакла. То је веома важан параметар у заштити од радијације, рекла је млађа научна сарадница лабораторије за раст кристала Јужно-Уралског државног института Дарја Тишкевич.

У фебруару 2003. године Европска унија је издала директиву да се ограничи коришћење опасних материја (Restriction of Hazardous Substances), са циљем да се заштите људи и окружење. У тој директиви се олово налази на првом месту. Зато експерти из разних крајева света настављају да траже нове материјале који могу да замене олово не само у медицини већ и у другим областима у којима се примењује.
Научници сматрају да је релативно једноставна технологија производње стакла различите дебљине и форми и што је најважније има велику ефикасност заштите. Још једна предност, по речима творца, је релативно ниска цена.
Мутација гена заслужна за добро подношење хладноће... - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2021
РУСИЈА
Одећа нове генерације: Руски и немачки научници у борби против мраза
Све о Русији прочитајте овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала