Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Србија ће се супротставити: Вучић о могућим санкцијама Републици Српској

© Sputnik / ЛолаЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Пратите нас
„Република Србија ће се апсолутно супротстави, нећемо подржати и нећемо се понашати у складу са било каквим санкцијама које би неко доносио против било кога у Републици Српској. Наш став је веома јасан и недвосмислен“, рекао је председник Србије Александар Вучић након састанка са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком у „Вили мир“.
„Важно је да покажемо да није РС никакав извор проблема, већ да смо сви у региону спремни да разговарамо. “, навео је он.
„Молимо све да разговарамо и решавамо проблеме дијалогом, видео сам много простора и добру вољу председника Додика, а санкције ће довести само до узавреле атмосфере и домино ефекта. Неће бити блокаде на Дрини, јер Србија никада неће подржати санкције према свом народу“, истакао је председник Србије.
Нагласио је да неће бити блокаде на Дрини докле год је он председник Србије.
„Додик је недвосмислено рекао да не постоји никакав хир Српске да било коме прави проблеме, већ да њихови потези реакција су на то што се право на коришћење шума и на пољопривредно земљиште одузима РС, супротно Дејтону и предаје у руке централним органима власти. Можемо да побеђујемо само ако се договарамо, преговарамо и треба обновити дијалог са свима, да се пронађе излаз из кризе. Молимо их све да решавамо проблеме кроз разговор и дијалог, а санкције доводе само до узавреле атмосфере и пута који није добар“, нагласио је Вучић.
Вучић је пренео да је у разговору поновио да је веома важно да се разговара са Бошњацима, и поред погрда из Сарајева, јер разговор, каже, нема алтернативу.
„Морамо да водимо дијалог, да дијалог буде одговор и да се оставимо снова о победи једних над другим, јер можемо да побеђујемо само ако разговарамо и размишљамо о будућности. Суштински, треба да разговарамо”, рекао је Вучић.
Истакао је да су разговарали о свим важним темама у БиХ.
„Разговарали смо о развоју инфраструктуре и спајању Србије и Српске и Србије и Босне и Херцеговине, да приближимо једне другима, и у складу са тим очекујемо до краја године потписивање комерцијалног уговора за изградњу дела аутопута од Сремске Раче до Бијељине, дакле, 19 километара које ће у висини између 80 и 90 процената финансирати република Србија. То је велика ствар чини ми се како за Републику Српску, тако и за Босну и Херцеговину. Радови веома добро напредују на мосту на Сави, и на ових 18 километара које ми градимо кроз територију Републике Србије,дакле од Кузмина до Сремске Раче. Оно што је за нас важно и замолио сам председника Додика да и у Сарајеву разговара са својим колегама, када буде у могућности - а то је да убрзамо уколико је могуће, да Босна и Херцеговина, и Република Српска, јер највећи део ће свакако пролазити ту територију Републике Српске, али и кроз територију, кроз Босну и Херцеговину, како год окренете - изградњу аутопута према Сарајеву.“, додао је Вучић.
Истакао је да тренутна енергетска ситуација прети великом броју земаља у региону.
„Јасно је колико је Србија, упркос тешкој енергетској ситуацији сигурнија јер је изградила скуп, захтеван гасовод, али не брине хоће ли имати грејање ове зиме”, рекао је Вучић.
Гасовод до Бањалуке оснажио би привреду РС, омогућио безбедност за грађане, додао је.

„Гледаћемо да припремимо заједничку платформу са земљама у региону али и Русијом, за изградњом гасовода до Бањалуке. Спремни смо да разговарамо и са Сарајевом и надам се да ће разумети да то није питање геополитичких игара, већ насушне потребе грађана и привреде“, навео је Вучић.

Вучић је додао да вјерује да ће први авиони летети са аеродрома Требиње пре краја 2023. године.
После разговора са Милорадом Додиком, Вучић је рекао да су обезбеђена средства за изградњу аеродрома који ће коштати 70 милиона евра, док ће још 35 милиона евра бити уложено у инфраструктурно опремање.
„Што ћете да видите на терену већ од јуна 2022.године. И, верујем, прве авионе на требињском аеродрому пре краја 2023.године”, рекао је Вучић.
То би, каже, требало да подигне целу Херцеговину, да приближи Требиње и Херцеговину Београду и светским центрима. Додао је да се израда планске пројектно-техничке документације за изградњу завршава у марту, као и да су обезбеђена средства за експропријацију земљишта.

„Република Српска мала мета, смета им снажна Србија“

Председник Србије рекао је вечерас да је појединим европарламентарцима Република Српска мала мета и да им смета снажна Србија.
Вучић је то рекао одговарајући на питање шта је његов одговор на тврдње осам посланика ЕУ који су тражили од Жозепа Бореља и Кристијана Шмита да, како су навели у писму, да се заустави Милорад Додик, а Србију при томе оптужују за лоше стање у БиХ и таргетирају је као претњу безбедности регион, рекао да не зна ко су ти парламентарци и да га не занима превише шта они говоре.
„Може да их буде и 80 или 280, одговорио бих исто. Могли би и само из једне земље из окружења да доведу све европарламентарце сви би то потписали. А потписали би зато што им смета снажна Србије, јер је за њих РС мала мета. Они знају да њима Србија представља проблем због растуће економске снаге, што Војска Србије више није за потцењивање као сто је била, већ је многоструко снажнија него пре 30, 20 и 10 година и биће“, указао је Вучић.
Он је иронично приметио да када би сви слушали шта причају разни европарламентарци као што је Виола фон Крамон, „сви би се обесили или бисмо могли да скочимо у Дунав“.
„А о Косову и да не причам, то би била забрањена реч у Србији“, приметио је Вучић и додао да они имају своје, а ми своје интересе.
Каже да они раде за своју земљу, а што је обично против наше земље, и да ту не говори о ЕП у целини већ о појединцима, обично левичарима.

(Коригована верзија претходно објављеног текста. У цитат је додата Босна и Херцеговина, које у оригиналном цитату није било.)
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
СРБИЈА
Додик: Српска се развлашћује силом међународног фактора, борићемо се за наша права /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала