Бивши талибани са оружјем пре њиховог предавања у Џалалабаду, 2015. - Sputnik Србија, 1920
Криза у Авганистану
Најновије информације, фотографије и видео снимци, као и реакције из целог света на новонасталу кризу у Авганистану...

Авганистан: У сукобу са талибанима погинуло најмање 17 особа

© REUTERS / JORGE SILVAПрипадници талибана у Кабулу
Припадници талибана у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
Најмање 17 особа погинуло је у сукобима талибана (трористичка организација забрањена у Русији) са наоружаним људима у провинцији Херат на западу Авганистана, саопштио је извор у болници за Спутњик.
„Данас су тела 17 особа – седморо деце, три жене и седам мушкараца, довезена у болницу у провинцији Херат. Сви су умрли од ватреног оружја“, рекао је извор. Он је додао да њихов идентитет није откривен.
Са своје стране, портпарол авганистанског Министарства унутрашњих послова Кари Саид Хости изјавио је да су јединице за специјалне намене талибана извеле операцију у Херату против криминалаца умешаних у отмице у провинцији. Талибани су опколили кућу у којој су се налазили криминалци након чега је дошло до пуцњаве. Према речима Хостија, специјалци су успели да униште тројицу отмичара.
Према наводима полиције у Херату, сукоби су почели у недељу у подне и трајали су око два сата.
Почетком августа талибани су појачали офанзиву против владиних снага у Авганистану. Милитанти су 15. августа ушли у главни град и преузели контролу над председничком палатом, а 16. августа су објавили да је рат у Авганистану завршен и да ће државно уређење бити одређено у блиској будућности. У ноћи 31. августа америчка војска напустила је аеродром у Кабулу, чиме је прекинуто скоро 20-годишње америчко војно присуство у Авганистану.
Талибани су 6. септембра објавили да је и Панџшир, последња од 34 авганистанске провинције, прешао под њихову контролу. Следећег дана објављен је састав привремене владе Авганистана: на њеном челу је Мухамед Хасан Ахунд, који је током прве владавине Талибана био министар спољних послова и налази се под санкцијама УН.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала