- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Црногорско тужилаштво се огласило о Кривокапићевим тврдњама да је спремано његово хапшење

© Фото : Спутњику уступила Влада Црне Горе Здравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
Специјално државно тужилаштво Црне Горе утврдило је да нема доказа да је главни специјални тужилац Миливоје Катнић имао намеру да ухапси премијера Здравка Кривокапића уколико у Београду потпише Темељни уговор са Српском православном црквом.
Оцењено је да Катнић у овом случају није починио кривично дело злоупотреба службеног положаја, нити било које друго кривично дело које се гони по службеној дужности, пренео је Дан.
Предмет је формиран након што је премијер 10. јуна, гостујући на ТВ Вијести, изјавио да је главни специјални тужилац припремао његово хапшење ако потпише Темељни уговор са СПЦ у Београду. Ова изјава је од стране СДТ-а третирана као усмена кривична пријава против Катнића због кривичног дела злоупотреба службеног положаја.

Кривокапић био убеђен да му је спремано хапшење због Темељног уговора

Председник Владе Црне Горе је 12. августа дао изјаву тим поводом, када је саопштио да у потпуности остаје при изјави коју је дао у телевизијској емисији. Нагласио је да је то рекао након бројних консултација које је имао са сарадницима са којим непосредно сарађује.
Додао је да су они опсервације су вршили с обзиром на велику медијску хајку која се дешавала тих дана у јуну, а односила се на непотписивање Темељног уговора, па су из тих разлога и неке такве информације њему биле доступне.
Имајући у виду поверење које има у људе са којима је разговарао и који су били у његовом непосредном окружењу, сматрао је да су те информације тачне, иако су му тада, а и сада, изгледале невероватне. Ту информацију је добио од више саговорника, па је и закључак на основу таквих информација саопштио јавности. Здравко Кривокапић је рекао и да није добио ниједан званични документ од било које институције и од било кога из неке институције из Црне Горе и иностранства. С обзиром на бројност контаката које има, истакао је да не може означити било кога појединачно да је рекао да му се спрема хапшење.

Полиција и АНБ без података

У одлуци СДТ-а наглашено је да у допису који им је достављен из Управе полиције стоји да тај орган не располаже подацима и информацијама да је главни специјални тужилац припремао хапшење председника Владе Црне Горе у случају да је потписао Темељени уговор. Због тога нису дали нити су могли дати такву информацију и обавештење Кривокапићу. Из дописа АНБ- а произилази да ни они не располажу подацима које је Кривокапић изнео у телевизијској емисији.
У овом предмету саслушан је и тужилац Миливоје Катнић, који је негирао Кривокапићеве тврдње. Он је казао да ни као грађанин, ни као тужилац у том периоду није имао сазнања да је председник Владе отпутовао у Београд ради потписивања Темељног уговора са СПЦ. Истакао је и да СДТ нема законска овлашћења да предузима било какве радње из своје надлежности на територији друге државе.
Подсетио је да Кривокапић ужива имунитет, што значи да би за његово хапшење било потребно претходно прибавити одобрење Скупштине Црне Горе. Катнић је додао и да је за процесуирање кривичних дела против уставног уређења и безбедности Црне Горе, о којима би се у конкретном случају једино могло радити, надлежно искључиво Више државно тужилаштво, чиме се, како је закључио, додатно и у потпуности оповргавају наводи председника Владе Црне Горе.
„Катнић негира да је као главни специјални тужилац припремао наведено хапшење, а Кривокапић у датој изјави наводи да, с обзиром на бројност контаката, не може означити било које лице појединачно да му је дало предметну информацију, већ да је то продукт закључивања из више извора и опсервација самог догађаја, па налазим да нема основане сумње да је Катнић извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја, као ни друго кривично дело за које се гоњење предузима по службеној дужности“, пише у одлуци коју је донела специјални тужилац Лидија Вукчевић.
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2021
Кривокапић тврди да су му спремали хапшење због Темељног уговора
Миливоје Катнић, црногорски тужилац - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2021
Катнић: Нисам планирао да хапсим Кривокапића
Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Кривокапић саслушан због изјаве да му је спремано хапшење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала