- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Директор украјинског „Нафтогаса“ понудио Европи алтернативу „Северном току“

© AP Photo / Sergei ChuzavkovГас
Гас - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
Директор украјинске компаније „Нафтогас“ Јуриј Витренко изјавио је да Украјина може да организује транзит гаса у Европу који је по капацитету једнак гасоводу „Северни ток 2“.
„‘Нафтогас’ је национална компанија, контрахент ‘Гаспрома’ у споразуму о транзиту кроз Украјину, спремна да организује транзит кроз Украјину додатних 55 милијарди кубних метара гаса (годишње или око 151 милиона кубних метара дневно – ове количине одговарају капацитету ‘Северног тока 2’ и за њих постоји слободан капацитет у украјинском гасном транспортном систему) под посебним условима“, написао је Витренко на Фејсбуку.
Он је додао да би цена таквог транзита могла бити 50 одсто нижа од цене предвиђене уговором са „Гаспромом“.
Према његовим речима, „Нафтогас“ је заинтересован за сарадњу са европским земљама и компанија је спремна да за њих обезбеди услове „не горе него за ‘Гаспром’“.
Украјински председник Влaдимир Зеленски изјавио је у петак да је Кијев спреман да „Гаспрому“ да попуст од 50 одсто на транзит гаса у Европу изнад уговореног обима од 40 милијарди кубних метара годишње. Сличан предлог дао је и секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов.
Русија и Украјина су крајем 2019. године потписале пакет споразума о наставку транзита гаса преко територије Украјине, укључујући и петогодишњи транзитни уговор којим „Гаспром“ гарантује пумпање 65 милијарди кубних метара гаса у првој години и по 40 милијарди наредних четири године. Ови пакети осигурали су наставак транзита након истека претходног уговора.
Цене гаса у Европи нагло су скочиле последњих месеци. Од почетка августа до краја септембра цена се више него удвостручила, а 6. октобра достигла је историјски максимум од 1.937 долара за хиљаду кубних метара, након чега је на тржишту започео пад, али цене и даље премашују границу од хиљаду долара. Стручњаци повећање цене гаса приписују ниском нивоу попуњености складишта гаса, ограниченој понуди главних добављача и великој потражњи природног течног гаса у Азији.
Цев гасовода на нафтном пољу у Харампуру - Sputnik Србија, 1920, 13.10.2021
РУСИЈА
Министар енергетике Русије: Русија ће и даље поуздано снабдевати гасом, помоћи ћемо и Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала