- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Докторка за срце има три маратона у ногама

© Sputnik / Уступљено СпутњикуСтојана Брашанац трчала 21 сат, 46 секунди....
Стојана Брашанац трчала 21 сат, 46 секунди.... - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
Докторка Брашанац на трци „Last one standing” за 21 сат и тридесет минута претрчала 150 километара.
Докторка Стојана Брашанац када не ради у Клиничком центру на Поликлиници, у сали за пејсмејкере и електрофизиологију срца, трчи. Углавном по Толошкој шуми, или на неком маратону.
Недавно је у Подгорици дебитовала у екстремном типу такмичења - трчати, па ко најдуже издржи. На такмиечењу "Last one standing" 150 километара је претрчала за 21 сат и 30 минута први пут у животу и тако срушила многе границе и отворила себи једно ново спортско поље пуно изазова, али и унутрашње борбе са самом собом.
© Фото : Уступљено СпутњикуДокторка Брашанац са пацијентима
Докторка Брашанац са пацијентима - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Докторка Брашанац са пацијентима
До тада, каже докторка Брешанац за Спутњик, максимална дужина стазе на којој се такмичила била 42 километра.
“Пошла сам без плана и стратегије на прво екстремно такмичење. Најбоље то могу илустровати тиме што сам на трку кренула са паром чарапа, па кад сам видјела да су ми потребне нове, звала сам сестру да ми донесе. Понијела сам и неколико стикерса, мој омиљени слаткиш. Идеја да трчим колико могу ми је била привлачна, за мој темперамент нов изазов. Пријавила сам се да видим колико могу, можда гледаоцима то споља дјелује лако, али то су унутрашње борбе, стања која обичан човјек не жели да пролази", каже Стојана. Она истиче сјајну организацију и организатора Игора Мајера, који је истакнути учесник екстремних такмичења.
Варвара Шиканова из Русије побједница, је на брду Горица трчала више о 26 сати и истрчала 53 круга, а сваки круг је био дугачак три и по километра. Маја Боначић из Хрватске трку је завршила са 52 истрчана круга, док је докторка Стојана истрчала 43 круга, односно 150,5 километара.
© Фото : Уступљено СпутњикуЛични рекорд у ултра маратону докторке Брашанац
Лични рекорд у ултра маратону докторке Брашанац - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Лични рекорд у ултра маратону докторке Брашанац
Стојана каже да је побједница трке Шиканова охрабривала након завршетка такмичења и рекла јој да има доста потеннцијала за оваква такмичења. Уосталом на том ултимативном такмичењу прва три мјеста су припала женама.
„ И Рускиња и Хрватица су имале своје тренере, екипу која их подржава, рашириле своје шаторе, ја сам на такмичење стигла сама, али изазов је био сјајан, кад сам ушла у трку, одустајање није било опција, и себе сам изненадила, било је борбе и са самом собом, када ноге постану тешке и када те више не слушају, али и та борба са самим собом има своје чари, то испитивање и помјерање граница у себи. Ја кажем, лако је док не боли, права борба са собом је када боли“,каже Стојана за Спутњик.
Стојана каже да трчи из љубави, да нема циљ, али да је трка на Горици отворила неке нове видике, жеље...
© Фото : Уступљено СпутњикуСтојана на Београдском маратону
Стојана на Београдском маратону - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Стојана на Београдском маратону
Стојана је до сада сам била учесник бројних маратона - Подгоричког, Београдског, Бечког, прије двије године, који је истрчала за три сата и 32 минута.
" Послије Бечког маратона хтјела сам да поправим резултата, почела сарадњу са триатлон тренером Немањом Кораћем, спремала се за маратон у Паризу, који је требало да се одржи прошле године. Имала сам амбицију да поправим своје вријеме из Беча за 15 минута. Касније сам схватила да сам у Бечу била у споријој трци маратона и да сам вјероватно имала вријеме које сам прижељкивала, али сам много снаге и времена изгубила обилазећи спорије такмичаре.“, каже Стојана.
Стојана се сјећа како се сналазила за вријеме првог затварање због пандемије, полицијски час, затварање паркова у Подгорици, устајала је у четири ујутро и трчала кроз толошку Парк шуму, помагали су јој и позорници, нијесу је ометали, препознавши њену потребу да трчи.
© Sputnik / Уступљено СпутњикуСтојана Брасанац
Стојана Брасанац - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Стојана Брасанац
Стојана је у Толошкој шуми почела да трчи још током основне школе, ноге су навикле на тај терен и ако није на послу, зна се гдје је.
Наша саговорница каже да је за вријеме студија у Београду открила фитнес, завршила је едукацију за фитнес инструктора и почела да води групне тренинге. Упоредо учење и обавезе на факултету, и рад у фитнесу који је доживљавала као хоби, али који је био њен изулазак и провод. Фитнес је није ометао у школовању, није имала ниједан кикс на испитима.
Послије дипломирања, вратила сам се у Погорицу и започела посао у здравству. Упоредо са послом докторке у Дому здравља, девет година водила фитнес тренинге у Соко гyм-у. Тада сам трчала пет километара сваког дана.
Након озбиљне повреде кољена 2017. године на скијању, поново се посветила трчању. Тада се посветила трчању које постаје њена љубав и инспирација.
© Фото : Уступљено СпутњикуСтојана на Бечком маратону
Стојана на Бечком маратону - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Стојана на Бечком маратону
„ Ја нисам талентована за трчање, ја морам да зарадим сваки метар трчања својом упорношћу.“ тврди докторка.
Стојана каже да је посебно поносна на резултат са Подгоричког маратона 2018. године, када је међу црногорским такмичаркама била другопласирана.
Докторка Брашанац каже да је њена велика страст и њен посоа, који је изузетно динамичан и инспиративан на свакодневном нивоу, без обзира што подразумијева велику одговорност, константну преданост, рад, рад и само рад.
„Свакодневно су ту пацијенти, у амбуланти Поликлинике, или они смјештени на нашој Клиници, рад у сали за пејсмејкере и електрофизиологију срца...", прича докторка.
Незаобилазни дио је, истиче она, и рад у Ургентном центру - дежурства која трају по 24 часа, гдје је увијек на тесту физичка и ментална издржљивости.
© Sputnik / Бобан НововићСтојана Брашанац
Стојана Брашанац - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Стојана Брашанац
„ Није лако ускладити трчање и посао у КЦЦГ, који није само захтјеван по опису, већ и по радној сатници. Битно је да посао, а ни трчање не "трпе", али је мање спавања, дружења... Често устајем прије свитања, да би одрадила тренинг прије двадесетчетворосатног дежурства, некада трчим наког дана проведеног у болници. Али изоставити тренинг, то је за мене као не водити рачуна о дневној хигијени", каже Стојана. Ускоро ће на нову специјализацију на годину дана у Београд.
Додаје да на тренингу увијек поставља нови циљ - за нијансу већи и тежи од претходног.
"Моји тренинзи су стално једна велика унутрашња борба, и то је опет својеврсан стрес који мени прија. Током тренинга заборавим на све друго, док радим на остварењу постављеног циља, то у сваком случају трчање за мене јесте", наглашава Подгоричанка.
Докторка каже да је трчање свакодневно, као и наступи на маратонима, утичу на организам, али свако треба да себи одреди колико може и колико жели да трчи, и мора виодити рачуна да ли његово здравље трпи.
Докторка истиче да свим који су овисници о трчању, плаћају одређену цијену. Страдају стопала, без обзира на савршено удобну обућу, жуљеви су нешто са чим се сваки тркач на дуге стазе бори ... Истиче да је битно, ако сте дугопругач, да имате и адекватне патике. Постоје специјализовани произвођачи за тркачке патике, гдје ви ходате преко сензора, на основу тога они вам одреде газ стопала и прилагоде гел томе. То су прилично скупе патике и због трчања тај се гел брзо истроши.
Њен херој трчања је ултрамаратонац Јовица Спајић, човјек који је на Аљасци претрчао преко 500 километара у условима на минус 20 Целзијуса....Докторки то измами осмјех на крају усана, као неки сан тркачки и изазов, који вас тјера да стално помјерате своје границе….
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала