- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Европа у бодљикавој жици: Немачка подржала подизање ограда на границама

© AP Photo / Darko BandicБодљикава жица
Бодљикава жица - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
Немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер оценио је „легитимном“ жељу да се заштите границе, док европске земље траже помоћ Европске уније за подизање зидова од бодљикаве жице и спречавање масовног доласка миграната.
Пољска је тражила 350 милиона евра и мобилисала хиљаде војника на граници због изградње ограде на својој граници с Белорусијом.
На питање о потреби за том оградом коју је изградила Пољска, министар унутрашњих послова је изјавио за таблоид Билд: „Чини нам се легитимним штитити спољну границу (ЕУ) како бисмо спречили илегалне преласке.“
Хиљаде миграната, углавном с Блиског истока, покушале су да пређу границу од августа, у миграцијском потезу за који ЕУ сматра да је Белорусија подстакла као одговор на санкције Европске уније.
Литванија је такође покренула изградњу ограде од бодљикаве жице дуж своје границе с Белорусијом, а министри унутрашњих послова 12 земља (Аустрија, Бугарска, Кипар, Данска, Естонија, Грчка, Мађарска, Литванија, Летонија, Пољска, Чешка и Словачка) писали су 7. септембра Комисији тражећи да ЕУ финансира постављање.
У петак је председница Комисије Урсула фон дер Лејен одговорила да Европска унија неће финансирати „бодљикаву жицу и зидове“ на границама.
Зехофер је такође упозорио да ће се пооштрити контрола на граници с Пољском и да су полицијске снаге од 800 људи већ распоређене.
„Ако буде потребно, спреман сам да их додатно појачам“, рекао је.
Према подацима немачког министарства унутрашњих послова, око 5700 људи је илегално прешло границу између те земље и Пољске од почетка године, преноси Индекс.
У суботу је један осумњичени кријумчар људима ухваћен након што је пронађен 31 имигрант из Ирака у комбију близу пољске границе.
Зехофер, који је искључио затварање границе с Пољском, писао је прошле недеље свом пољском колеги Маријусу Каминском и предложио му да појачају заједничке напоре дуж границе пред све већим бројем миграната.
Маријус Камински му је одговорио да ће „Пољска пружити пуну подршку тим мерама“.
Бодљикава жица на мађарско-српској граници код Хоргоша - Sputnik Србија, 1920, 08.10.2021
РЕГИОН
„Оградите ЕУ жицом“: Захтев 12 земаља чланица узбуркао страсти, Милановић - „то је болесно“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала