Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Креће ли Албанија у нову битку за пријем тзв. Косова у Унеско?

© Tanjug / Филип КраинчанићЗаставе Албаније и Косова
Заставе Албаније и Косова - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
За амбасадора Албаније при Организацији за образовање, науку и културу Уједињених нација (Унеско) поново ће доћи Бесиана Кадаре, сазнаје Косово онлајн. Она је на челу албанске мисије при овој организацији била и 2015. године, када је Косово затражило пријем, али је остало кратких рукава после гласања на Генералној конференцији.
Бесиана Кадаре је кћерка чувеног албанског писца Исмаила Кадареа, магистар је модерне и компаративне књижевности и слови за наглашено острашћену особу по питању Косова, наводи портал Косово онлајн.
Кадаре је тренутно амбасадор Албаније при Уједињеним нацијама, и на тој дужности је од 2016. године. Прошле године је изабрана за потпредседницу 75. заседања Генералне скупштине Уједињених нација. Претходно је била у Унеску од 2011. до 2016. године.
Извори Косово онлајна преносе да није уобичајено да се неко ко је већ био амбасадор при Унеску поново враћа на ту позицију, због чега се може претпоставити да овакав потез Тирана повлачи и у склопу припрема офанзиве за пријем такозваног Косова у ову организацију.
Кадаре је, наиме, још за време првог мандата у Унеску имала добре контакте у Паризу, као и снажну амбицију да самопроглашено Косово тада постане део ове УН организације. Уосталом, Албанија је тада поднела званичан захтев да Извршни савет Унеска стави на дневни ред захтев Косова за пријем у чланство. Сада, када је иза ње пет година проведених у самом седишту УН, несумњиво је да ће се у Унеско вратити са широм лепезом веза и новом енергијом, као и са јачом мотивацијом да доврши необављени посао, баш због тога што прошли пут није успела.
На Генералној конференцији Унеска 2015. године тзв. Косово није обезбедило потребну двотрећинску већину држава које су приступиле гласању. Од 142 државе које су гласале, 92 су подржале чланство Косова, али је против тог предлога било 50 држава. Уздржаних је било 29. За двотрећинску већину било је неопходно 95 гласова, што значи да су за пролаз Косова мањкала три гласа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала