- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Европа се плаши да Америка поред Кине може заборавити на Русију

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаРуски миротворци у Карабаху
Руски миротворци у Карабаху - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
Док САД покушавају да скрену пажњу партнера из НАТО-а на конфронтацију са Кином, источноевропски савезници позивају да се не заборави претња из Русије, пише „Defense News“.
На недавној конференцији министара одбране чланица НАТО-а, шеф Пентагона Лојд Остин јасно је дао до знања да ће технолошка сфера бити једна од главних у пружању отпора Кини, пише лист, додајући да Вашингтон види НАТО адутом у борби против Пекинга, што показује једна од изјава министра.
„Што се тиче Кине, савези као што је НАТО су једна од наших најјачих страна“, нагласио је он.
У исто време, како указује аутор чланка, погоршање односа између Русије и западних држава се наставља, што изазива посебну забринутост у државама источне Европе.
По њиховом мишљењу, САД треба да повећају војно присуство у овом региону. Министар одбране Естоније Кале Ланет сматра да НАТО треба да пошаље „заједнички, снажан и једногласан“ сигнал Русији.
Ипак, без обзира на редовне изјаве Вашингтона о подршци, Американци не планирају да у блиској будућности повећавају своје војно присуство у Европи, наводи се у чланку.
Поред тога, како се наводи, померање фокуса на Кину није наишло да подршку ни у Немачкој нити у Француској, које Пекинг, за сада, не називају својим противником.
У исто време, док администрација Беле куће позива савезнике да се уједине против војне агресије Кине у Пацифику и кршења људских права, други партнери се плаше да могу постати жртве „нове агресије“ од стране Москве, пише аутор.
Међутим, Русија је више пута саопштавала да нема никакве агресивне планове према другим државама. Са друге стране, она примећује повећану активност НАТО-а на својим границама. Алијанса редовно изводи војне вежбе и симулира ратна дејства против руске војске.
Ракета авангард - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Хиперзвучно оружје постало ноћна мора за Америку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала