- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Од понедељка исплата субвенција за прелазак на нови модел фискализације

© Sputnik / СпутњикДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
Исплата субвенција за прелазак на нови модел фискализације, односно замену фискалних каса, обвезницима који су се за субвенције пријавили, почеће сутра најавио је министар финансија Синиша Мали.
Он је истакао да се тако испуњава обећање да се неће чекати да истекне рок за пријављивање да би се новац почео уплаћивати већ ће исплате ићи недељно, онако како се привредници буду пријављивали за субвенције.
Министар је за Танјуг навео да ће обвезницима бити уплаћено по 100 евра у динарској притиввредности по продајном месту и још толико по фискалном уређају, с тим што ће онима који нису у систему ПДВ-а, бити уплаћен износ већи за 20 одсто.
Пријављивање је почело 15. октобра и трајаће до 31. јануара следеће године.
"Увођење новог модела фискализације донеће велике користи и за привреду и за државу. Он ће за привреду бити јефтинији, јер више неће бити резервних контролних трака, годишњих сервиса уређаја и других трошкова, а што се државе тиче, помоћи ће борби против сиве економије и допринети стабилности фискалног система", рекао је Мали.
Додао је да је Привредна комора Србије уштеду на нивоу целе привреде, када је реч о новим фискалним уређајима, проценила на чак 10 милиона евра.
Као веома важно је истакао и то што ће нови модел, заједно са е-фактурама када оне буду уведене, омогућити враћање пореза на додату вредност у истом дану, а то је и био један од захтева привреде.
Привреда је захтевала и да добије прелазни рок за примену закона, што је омогућено изменама и допунама Закона о фискализацији, па ће у периоду од 1.новембра до краја априла, моћи да се примењује и стари и нови модел, да би од 1. маја сви обвезници били дужни да пређу на е-фискализацију.
Према речима министра Малог, привреда због увођења новог модела неће имати ни динар трошка, јер је држава за ту намену издвојила шест милијарди динара, односно око 50 милиона евра.
"Од маја ћемо имати нови систем фискализације, до краја следеће године ће сви обвезници ПДВ-а бити у систему е-фактура а план је да од 2023. године уђемо у систем тзв. електронских обвезница, дакле да повежемо и царину. Када све то увежемо тешко ће неко моћи да избегне и да не прође ни кроз царину, ни кроз промет преко фактура, ни кроз малопродају, па ћемо лакше моћи да направимо разлику између оних који раде у складу са законом и оних који више неће бити у сивој него црној зони", рекао је за Танјуг Синиша Мали.
Оценио је да је то кључан пројекат када је реч о стабилности наших јавних финансија, увођењу реда и бољој контроли пореских прихода али с друге стране, како је рекао, тако се гради уређенија, боља, економски атрактивнија Србија.
"Имамо највећу стопу раста у региону, која ће ове године бити изнад седам процената. Када се узму у обзир кретања у прошлој и овој години, бићемо први, други или трећи у Европи", навео је Мали.
Истакао је да сви показатељи говоре да сигурно идемо ка зацртаном циљу да на крају 2025. године имамо просечну плату 900 евра и просечну пензију изнад 400 евра.
Нови модел фискализације подразумева коришћење електронског фискалног уређаја, путем кога ће обвезник фискализације у тренутку промета на мало, укључујући и аванс за будући промет, издавати фискални рачун са QР (ку ар) кодом.
Електронски фискални уређај осим касе може да буде и рачунар, таблет, мобилни телефон.
QР код на рачуну подразумева да купци производа, односно корисници услуга, могу да провере да ли је њихов рачун издат у складу са законом.
Законским решењима је такође прописано да дефискализација старих фискалних уређаја неће бити потребна, већ ће она бити аутоматски обављена повезивањем нових фискалних уређаја са сервером у Пореској управи и стављањем старих уређаја ван функције.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала