- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Српска борбенија, Србија одмеренија: Две најважније поруке сусрета Вучића и Додика

© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак Милорада Додика и Александра Вучића у Београду
Састанак Милорада Додика и Александра Вучића у Београду - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
Најважнија порука разговора председника Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика је да ће Србија у век бити уз РС, али и да, колико год се Бањалуци претило санкцијама, блокаде на Дрини неће бити. У данашњим међународним околностима немамо право да не одбранимо РС, оцењује аналитичар Драгомир Анђелковић.
Нови сусрет Вучића и Додика у Београду, после још једног затезања на линији Сарајево-Бањалука, резултирао је поруком председника Србије да разговор нема алтернативу у решавању проблема између те две стране. На дијалог је спреман и Додик, уколико БиХ одустане од отимања имовине Републике Српске која јој припада по Дејтонском споразуму.

Две снажне поруке-без блокаде на Дрини

Колико год да су Додикову оцену да никакви сукоби нису потребни, и да их неће бити, неки протумачили као његово спуштање лопте, Анђелковић сматра да су суштински најважније две поруке са јучерашњег разговора - да ће Србија увек бити уз РС и да за њу никада неће бити блокаде на Дрини.
„Наступ Србије је другачији од наступа РС. Док је РС борбенија, Србија наступа одмереније, што има заједнички синергијски ефекат. РС на тај начин свима шаље поруку да ће се борити за своја права, а с друге стране Србија покушава да смири ствари. Ипак, битно је да је Србија заузела став да ће, ако се дође до неке тачке, бити уз РС“, подвукао је Анђелковић за Спутњик.
Он подсећа на то да је Вучић указао на то да је боље да се разговара и проблеми решавају дијалогом, јер се Србија док је он председник свакако неће придружити евентуалним санкцијама РС, нити ће бити блокаде на Дрини.
© Tanjug / Димитрије ГолДрина неће раздвајати него спајати Србију и Српску и Србија никада неће подржати евентуалне санкције Бањалуци
Мост Братољуб - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Дрина неће раздвајати него спајати Србију и Српску и Србија никада неће подржати евентуалне санкције Бањалуци

Немамо право да не одбранимо Српску

Претња санкцијама дошла је крајем септембра од специјалног изасланика америчког председника Џоа Бајдена за Западни Балкан, Габријела Ескобара, приликом сусрета са Додиком. Те претње су уследиле пошто је Додик због ослуке Сарајева да присвоји земљиште РС узвратио најавама о отцепљењу РС.
„Ми треба да будемо свесни да је могуће да Америка почне да уводи санкције и против Бањалуке и против појединаца међу српским политичарима и у Црној Гори и против саме Србије, али исто тако треба да будемо свесни да се свет променио. Није Америка више једина сила, ту су и Русија и Кина. Ако смо створили РС у време када је Америка могла да ради шта хоће, када је била на врхунцу моћи, онда немамо право да је не одбранимо данас када је Америка добила противтежу у Русији и Кини, тако да имамо пријатеље на које можемо да се ослонимо“, истакао је наш сгаоворник.
На питање како ће се после сусрета Вучича и Додика ствари одвијати на релацији Бањалука-Сарајево, Анђелковић је прилично скептичан да ће ту доћи до промена у односу на већ виђено:
Сарајево води врло агресивну политику у континуитету с намером да у миру реализује своје ратне циљеве стварања унутарне Босне. Само је питање тренутка када ће Сарајево ићи у радикализацију, па онда мало попустити. Све што смо видели у претходним периодима видећемо и сад. Ићи ће повремено агресивно, па ће мало смиривати лопту да би деловало пред светом да нису они генератор проблема, али не треба очекивати да ће променити политику јер од деведестих година до данас она је континуирано усмерена ка централизацији Босне“.

Мета су сви Срби

Саговорник Спутњика не мисли да је овде на мети само РС, него и Србија.

„Западни центри моћи који су водили политику против нас деведесетих година и даље мисле да је посао незавршен. За њих је посао завршен тек када потпуно ставе под контролу српски фактор, када и РС и Србију увуку у НАТО, односно када наметну модел контроле овог региона, као што желе. Ово је акција и против Србије и против РС и нама треба да буде поука да српски народ мора да се брани у целини, од севера Косова до Бањалуке“, оценио је Анђелковић.

Зато сматра да је важно што је сасвим јасно и недвомсилено послата порука да РС никада неће остати сама и да за Србију никада неће бити блокаде на Дрини.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала