- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Украјина изнела Русији нове захтеве о Криму

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаДржавна застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву
Државна застава на згради Министарства спољних послова Украјине у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2021
Пратите нас
Русија треба да испуњава своје „обавезе“ према Кримљанима и становницима Донбаса, изјавио је за за „РБК Украјина“ портпарол украјинског Министарства спољних послова Олег Николенко.
Секретар Савеза за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов раније је објавио планове за отварање центара за везу на контролним пунктовима на кримској деоници руско-украјинске границе и контакт-линији у Донбасу. На полуострву су критиковали ову идеју, указујући на њену бесмисленост.
Као одговор на то, Николенко је изјавио да Русија „не може да забрани становницима Крима и Донбаса да контактирају са украјинским властима“.
„Али Русија као држава-окупатор мора јасно да се придржава својих међународно-правних обавеза и испуњава аранжмане лидера ‘нормандијског формата’“, рекао је дипломата.
Николенко је захтевао да Москва „обезбеди основне потребе становника Крима и Донбаса“, а посебно заштиту од вируса корона и безбедан приступ посматрачке мисије ОЕБС-а у оба региона.
Министарство спољних послова Русије назвало је идеју Кијева да направи „пунктове за директну комуникацију“ са Кримљанима циркуском тачком. Портпаролка Министарства Марија Захарова подсетила је да су становници полуострва већ „рекли све што су хтели“ и препоручила Кијеву да врати социјална давања која су ускраћена становницима Донбаса и да деблокира виталну инфраструктуру.
Зграда Врховне раде Украјине - Sputnik Србија, 1920, 15.10.2021
РУСИЈА
Украјина усвојила први план одбране и стратегију информационе безбедности против „руске агресије“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала