- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Скандал због руског злата – и крађе: „Неко је тако одлучио“

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаРуска гимнастичарка Ангелина Мељникова на Олимпијским играма у Токију 2021.
Руска гимнастичарка Ангелина Мељникова на Олимпијским играма у Токију 2021. - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Пратите нас
Светско првенство у гимнастици уздрмао је скандал након што је Рускиња Ангелина Мељникова освојила сребрну медаљу, иако је требало да јој припадне злато. „Одузели су јој медаљу. Јапанка је 'погурана' на прво место, то је све што се десило. Неко је тако одлучио“, рекла је Валентина Родјоненко, селектор репрезентације.
Мељникова, капитен репрезентације Русије, освојила је 14.000 бодова после судијског гласања, а пред наступ Јапанке Маи Мураками.
Мураками је освојила 13.966 поена – дакле, мање него Рускиња – али је стручни штаб Јапана уложио жалбу коју су судије прихватиле и локалној гимнастичарки додале тек толико поена колико је требало да престигне Рускињу.
Јапанцима је уважена жалба због тога што судије један потез Мураками нису срачунале, а примедбу за исто код своје гимнастичарке уложио је и стручни штаб Русије – међутим, узалуд.

„Изузетно сам разочарана јер ми судије нису дале пуне поене, иако са овим окретом никада нисам имала проблем у животу. Сада ми то нису урачунали у поене. Уложили смо жалбу, али није прихваћена", навела је Ангелина.

Мелинкова је на сторију на свом Инстаграм профилу поставила видео-снимак на којем се може видети за који тачно окрет није добила поене од судија.
Никада, али никада нисам имала проблем са овим окретом. Не знам шта се десило и зашто ми то нису урачунали. Жалба није прихваћена“, додала је Рускиња.
О свему се огласио и тренер репрезентације Русије Валентина Родјоненко, која је додатно напала судије због неправде.
„Судије нам нису рачунали тај потез, а наши тренери су одмах уложили жалбу, која је одбијена. Бесмислено је покушавати да било шта сада доказујемо. Одузели су јој злато и то слободно могу да кажем, јер би тај несрачунати елемент вредео 0.1 поен, што би Мељникову погурао на прво место. Стварно немам речи“, рекла је Родјоненко.
Многи навијачи и љубитељи гимнастике видели су проблем у томе што је ка злату погурана јапанска гимнастичарка током такмичења које се одржавало у Јапану.
„Одузели су јој медаљу. Јапанка је 'погурана' на прво место, то је све што се десило. Неко је то тако одлучио. За нас Гели је освојила злато, у то се не сумња. Одувек постоје предрасуде према Русима, ми морамо да будемо неколико нивоа испред свих како би нам допустили да будемо први“, додала је Родјоненко у изјави за „РИА Новости“.
„Жртве политичког обрачуна“: Рускиње без злата на ОИ у ритмичкој гимнастици први пут после 25 година
Незапамћена драма и херојско злато за Русију!
Случај „застава Русије“: „Били смо у страху, жао ми је, сигуран сам да су Руси узнемирени“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала