- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Гувернерка НБС о благом расту инфлације: Више је разлога

© Tanjug / OKSANA TOSKICГувернерка Јоргованка Табаковић
Гувернерка Јоргованка Табаковић - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Пратите нас
На благи раст инфлације у Србији не утиче повишена тражња због државних давања, већ трошковни притисци међу којима су уска грла у ланцу снабдевања, раст цене енергената, метала и других сировина и то углавном долази са глобалних тржишта, изјавила је гувернерка Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић.
Говорећи на скупштинском Одбору за финансије, Табаковић је казала да од марта 2020. године до септембра 2021. године, Србија има инфлацију у просеку од 2,2 одсто.
"Оно што је најважније јесте да држимо усидреним инфлациона очекивања и да имамо преливену инфлацију из света, по питању цена енергената и хране, а да нам једнократна и друга повећања плата и давања грађанима нису ни на који начин утицала на повећање инфлације у смислу тражње", рекла је Табаковић.
У мањој мери, како каже, на повећање инфлације утицала је суша.
Истакла је да је обавеза државе да држи инфлациона очекивања и додала да она јесу у границама циља.
Табаковић је изнела податак да је базна инфлација у Србији тренутно 2,6 одсто, док је, наводи, у Чешкој 5,8 одсто, Пољској и Мађарској око четири одсто, у Румунији нешто испод четири одсто.
Уверена је, каже, да разлога за страх од инфлације не би требало да буде у великој мери и изразила уверење да ће се пројекције НБС остварити и да ће у другој половини наредне године инфлација бити у границама циља, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала