- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хаос у Судану: Војска преместила премијера на непознату локацију и преузела медије /видео/

© REUTERS / EL TAYEB SIDDIGПрипадници војске Судана
Припадници војске Судана - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Пратите нас
Војне снаге у Судану ухапсиле су пре зоре више званичника цивилних власти те земље, известила је телевизија Ал Хадат. Судански премијер Абдала Хамдок премештен је на непознату локацију након што је одбио да изда саопштење у знак подршке војном удару у тој земљи, саопштило је данас суданско министарство информисања.
Удружене војне снаге које су држале Хамдока у кућном притвору вршиле су притисак на њега да изда саопштење подршке, саопштило је то министарство.
Неколико људи је повређено у сукобима који су избили између суданских војника и грађана који протестују против државног удара, а који су покушали да се приближе згради генералштаба у Картуму, јавила је телевизија Ал Арабија, позивајући се на сведоке.
Војници су заузели просторије радија и телевизије у Картуму, престоници Судана, пренео је РТ.
Широм Картума је данас распоређена тешко наоружана војска и паравојне снаге, чиме је ограничено кретање цивила, док су демонстранти који су носили националну заставу палили гуме у различитим деловима града.
Војска је ухапсила већину чланова суданске владе и велики број лидера провладиних странака, јавио је Ројтерс, позивајући се на три извора.
Телевизија Ал Хадат, са седиштем у Дубаију, јавила је о хапшењу четири члана владе, једног члана Сувереног савета (колективни шеф државе), као и неколико партијских лидера и гувернера суданских области.
Министарство информисања је саопштило да је војска ухапсила једног цивилног члана Сувереног савета и чланове владе, и да их је одвела на непознату локацију.
Интернет у Картуму, престоници Судана, је изгледа у прекиду, наводи британска агенција, позивајући се на очевице.
Судан је на ивици грађанског рата након неуспелог државног удара прошлог месеца, који је поново покренуо оптужбе између војске и цивилних група које су требале да поделе власт након свргавања бившег лидера Омара ал-Башира 2019. године.
Башир је свргнут и затворен након вишемесечних уличних протеста, а политичка транзиција договорена након његовог свргавања требало је да доведе до одржавања избора до краја 2023. године.
Како су напетости ескалирале овог месеца, коалиција побуњеничких група и политичких партија придружила се војсци, а присталице војске организовале су једну акцију испред председничке палате позивајући на распуштање цивилне владе.
Истовремено, неколико министара у влади је прошле недеље учествовало у великим протестима организованим у неколико делова Картума и другим градовима против могућег војног преузимања власти.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала