Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Космет служи Американцима као експеримент за опасне пројекте

© Sputnik / Бранкица РистићБаза Бондстил подељена је на секторе
База Бондстил подељена је на секторе - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Пратите нас
Косово и Метохија као недефинисана територија постала је за Американце место где могу да смештају шта год хоће, било да су питању људи или нешто друго. Опасно је оно што њихови „експерименти“ могу да произведу.
Ово је коментар професора Митра Ковача, директора Евроазијског безбедносног форума, на информацију да је у војну базу Бондстил на Косову и Метохији по одлуци Америке уточиште нашло 30 Авганистанаца, о чијој прошлости Вашингтон нема податке.

Опасни сарадници Америке

Ковач, међутим, претпоставља да су то сарадници Американаца које су они извукли са кризног подручја.

„Повлачењем Америке са тих простора, људи који су били њихови сарадници, наравно да су желели да што пре оду, јер су се плашили освете талибана. Американци према некима од њих осећају дуг због добре сарадње. Зато су и приступили њиховом пребацивању у многе државе света, између осталог и у Србију, односно на Косово и Метохију, објашњава Ковач.

Један од проблема овог потеза Америке, напомиње Ковач, јесте тај што нико није питао Србију за дозволу, с обзиром да је Косово и Метохија по Резолуцији 12 44 део Србије. О осталим проблемима да не говоримо.
Група Авганистанаца на аеродрому у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
Криза у Авганистану
Американци у Бондстилу проверавају сумњиве Авганистанце
„У безбедносном смислу, тај број који се налази у бази не би требало да буде превелик безбедносни ризик за Србију, посебно не за америчке војнике у Бондстилу, јер сам уверен да познају профил свакога од тих људи којима су дозволили да буду пребачени у ову базу“, сматра Ковач.

А шта ако трајно остану на КиМ?

Међутим, како напомиње Ковач, ако Американци покушају да већину њих аклиматизују за опстанак да живе на Косову, то може временом да постане проблем, јер у неком моменту могу да постану „живо оружје у рукама Америке“ на Косову.

„Опасност би настала уколико би Американци покушали да кроз програме и за новац Запада социјализују те људе и оне који буду долазили на Косово, односно, да их населе трајно. Наравно, чим су пристали да их приме у своју базу, јасно је да то нису обични људи, већ су у питању сарадници америчких обавештајних служби који су радили у Авганистану и то они из самог врха. Нормално је очекивати да би се они и у будућности понашали као сарадници Америке у неким догађајима, па и на Косову, верује Ковач.

Исламизација Албанаца

Додатна опасност је, каже, што су у њиховом великоалбанском пројекту, у отцепљењу Косова и Метохије и изградњи те лажне државе главну реч водили и воде Албанци исламске вероисповести.

„И свако јачање ислама и долазак људи који су дубоко загрижени идеологијом политичког ислама је опасност не само за српско друштво, него и за сам простор Косова и Метохије, где ће се све више испољавати тај исламски фундаментализам, опомиње наш саговорник.

Ковач очекује да ће ислам тежити да доминира у целости у региону, односно како на простору КиМ, тако и на простору Албаније, Северне Македоније и тако даље.
Милитанти Исламске државе - Sputnik Србија, 1920, 16.10.2021
СРБИЈА
Да ли су остаци ОВК добили опасно појачање са истока
Активисти за људска права су изразили забринутост због Авганистанаца који су смештени у Бондстилу у претходних шест недеља, наводећи недостатак података о њиховом статусу, разлога због којих се тамо држе, као и питања шта ће бити са онима који не могу да добију одобрење да оду у САД.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала