- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Роботи почињу да достављају пошиљке у Москви /видео/

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаЈандекс ровер: робот за достављач
Јандекс ровер: робот за достављач - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Пратите нас
„Пошта Русије“ ускоро покреће испоруку пошиљки из 27 филијала у Москви помоћу беспилотних робота-достављача „Јандекса“, преноси руски портал „РБК“, позивајући се на компанију.
У почетку ће возила-роботи, названи Јандекс Ровер, испоручивати пакете из четири филијале у рејону Хамовники. Затим ће се у року од месец дана пројекту придружити још 23 филијале које се налазе на станицама метроа „Белоруска“, „Сокол“, „Аеродром“, „Цветни булевар“, као и у московком рејону Раменки и другим рејонима.
„Аутоматизација испоруке пошиљке 'Поште Русије', једног од највећих светских поштанских оператера, логичан је корак у развоју доставе помоћу робота и надамо се да ћемо додатно проширити тутехнологију“, изјавио је директор за развој беспилотне технологије „Јандекса“ Артјом Фокин.
„Пошта Русије“ није прецизирала тачан датум покретања пројекта.
Како се наводи, клијенти ће моћи да наруче доставу помоћу робота преко Андроид апликације компаније. У првој фази ће у испоруку бити укључено 36 робота, а цена услуге биће једна рубља (0,01 евро).
Компанија додаје да ће корисници моћи да прате статус испоруке и да лоцирају робота на мапи у апликацији. Када ровер испоручи пакет до улаза у кућу, на телефон клијента ће бити послато обавештење и послат верификациони код који мора се унесе у апликацију како би робот омогућио преузимање поруџбине.
Компанија „Јандекс“ је у новембру 2019. године почела да тестира робота за транспорт мале робе – „Јандекс.Ровер“ са шест точкова. Робот може да се креће брзином до пет километара на сат, као и да ради зими и лети у различитим временским условима.
„Јандекс“ је у децембру прошле године почео да тестира беспилотну доставу из кафића и ресторана у Москви и Инополису. Роботи су у фебруару 2021. године почели да врше доставе у стамбене зграде у Москви, а у августу у кампусу Универзитета Охајо у Америци.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала