- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Улога угља у превазилажењу актуелне енергетске кризе | Енергија Спутњика

Пратите насTelegramOdyssey
Енергетска криза вратила је поново у употребу угаљ — у неким европским земљама су упаљене термоелектране, које су стајале конзервиране као стратешка резерва. И Србија је почела да размишља о томе да старе термокапацитете, који би требало да оду у „пензију“, конзервира и сачува као стратешку резерву.
То су исте оне термоелектране због којих Електропривреду Србије оптужују да спада у врх загађивача.
Занимљиво је да званичници ЕУ, који су због актуелне енергетске кризе почели озбиљно да размишљају о томе да се врате нуклеаркама (чије гашење су многи најавили) али и гасу, дакле исти они који ових дана мањак електричне енергије надомештају сагоревањем угља друге, па и Србију, условљавају да се одрекну термоелектрана које сагоревају ово фосилно гориво. Све у циљу спречавања климатских промена.
Све ово дешава се уочи 26. Конференције чланица Уједињених нација о климатским променама у Глазгову од 31. октобра до 12. новембра.
О томе како помирити енергетску безбедност, па била она заснована и на угљу, а како ипак ићи укорак са светом и допринети очувању животне средине и спречавању климатских промена у емисији „Енергија Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Данијелом Божанић, стручњаком за климатске промене и проф. др Александром Јововићем, професором на Одсеку за процесну технику и заштиту животне средине на Машинском факултету у Београду.
Енергија Спутњика, 25.10.2022.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала