- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Жељка Цвијановић: Високи представници — извођачи радова за политичко Сарајево

© Sputnik / Дејан СимићЖељка Цвијановић
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2021
Пратите нас
Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су за политичко Сарајево високи представници и њихове канцеларије одувек били само њихови извођачи радова и они који задовољавају њихове политичке апетите.
„Тако су навикнути од почетка, па није ни чудо што годинама траже њихову интервенцију уместо да заговарају домаћи дијалог и домаћа решења“, рекла је Цвијановићева.
Она је за Срну навела да такав унутрашњи дијалог не одговара ни појединим странцима, оценивши да тако „списак жеља који бошњачки политичари годинама испостављају Канцеларији високог представника (ОХР) или Уставном суду и није увек баш њихова памет“.
„То је већ устаљени образац — бошњачка политика тражи, а Канцеларија високог представника и Уставни суд БиХ одрађују и извршавају“, истакла је Цвијановићева, коментаришући најаву да ће данас група грађана из Федерације БиХ организовати протесте испред зграде ОХР-а.
Она је подсетила да је Бакир Изетбеговић и сам рекао да је Уставни суд БиХ полуга у рукама Бошњака које се они неће одрећи све док постоји ентитетско гласање.
„Значи, ствар је јасна као и са ОХР-ом. С обзиром на ту спрегу између бошњачких партија и ОХР-а, није ни чудо што је СДА пре пар дана поставила ултимативне датуме тражећи реакцију ОХР-а против Републике Српске, а ни што Уставни суд БиХ доноси овакве одлуке о пољопривредном земљишту и шумама“, рекла је Цвијановићева, пренео је РТРС.
Она је, поводом најављеног протеста, оценила да је, поред тога што представља још један нови начин притиска, занимљива као локација на којој би се, поштујући алате које даје демократија, у будућности могли износити ставови и неслагања.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
СРБИЈА
Додик: Српска се развлашћује силом међународног фактора, борићемо се за наша права /видео/
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2021
РЕГИОН
Шмит тражи да се обрати Представничком дому у БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала